Ez a dűne formájú irodaház mutat irányt a jövő munkahelyeinek

A Zaha Hadid Architects a hullámzó sivatagi dűnékből merített inspirációt akkor, amikor létrehozta a Beeah Group központját Sharjah-ban, az Egyesült Arab Emirátusokban.

A Beeah központja az Al Sajaa sivatagot idézi meg egymáshoz kapcsolódó dűnék formájában, összesen kilencezer négyzetméteren. A tervezés és a kivitelezés során a fenntarthatósági célokból sem engedtek: a komplexum napelemes rendszerrel működik, és megfelel a LEED Platinum szabványoknak, azaz a legmagasabb szintű zöld építészeti tanúsítvánnyal rendelkezik, hogy

új mércét állítson fel a jövő munkahelyei számára.

A tervezőiroda szerint a Beeah Group történetének új mérföldkövéhez érkeztek, a vállalat pedig továbbra is úttörő szerepet kíván betölteni az innovációk terén Sharjah-ban  és szerte a világon. Az új központban be tudják mutatni, hogy

a technológia miként képes hozzájárulni a közeljövő intelligens, fenntartható városaihoz.

Az épületegyüttes nemcsak formájában kapcsolódik a környező homokdűnékhez, de a helyszínen tapasztalható szélsőséges időjárási viszonyoknak is ellenáll. Minimalizálták az üvegfelületeket, de olyan betonpaneleket használtak a homlokzatokon, amelyek segítik a belső hőmérséklet szabályozását. Az ökológiai lábnyom minimalizálása érdekében a komplexumban víztisztító berendezéseket is hasznának a szennyvíz szűrésére.

A komplexum két szárnyát egy központi udvar köti össze, amelyet a Zaha Hadid Architects

épületen belüli oázisként jellemez, amely segít a természetes szellőzésben.

Az enteriőr legszembetűnőbb eleme a tizenöt méter magas kupolás előcsarnok, de a központban kialakítottak egy látogatóközpontot, egy előadótermet, több intelligens tárgyalót is.

Minden belső tér úgy van kialakítva, hogy beáramolhasson a természetes fény anélkül, hogy nagy üvegfelületek felmelegítenék a tereket. A beépített intelligens vezérlési rendszer automatizált működésének köszönhetően az időjárási körülményekhez igazítja a világítás és a hőmérséklet szabályozását.

(Forrás: Dezeen, fotók: Hufton+Crow)

épületek | fenntarthatóság | Zaha Hadid Architects

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom