Close
A romok közt modern bevásárlóközpontok és előkelő lakóházak nőnek: így támad fel a Közel-Kelet Párizsa

A romok közt modern bevásárlóközpontok és előkelő lakóházak nőnek: így támad fel a Közel-Kelet Párizsa

A 20. század derekán Bejrút fényűző francia üdülőhely és a Közel-Kelet egyik legvirágzóbb városa volt. Majd a tizenhat éves polgárháború hatalmas pusztításokat végzett, és leradírozta a várost a turisták térképéről. A település azonban nem adta fel, és újra virágzásnak indult. Nézzük, miért érdemes felvennünk az úti célok listájára!

Piacból bevásárlónegyed

A színes Közel-Kelet egyik sokat emlegetett szimbóluma a piac, nem véletlen, hogy  az 1975-től 1990-ig tartó polgárháború után a lerombolt régi piacot az elsők között igyekeztek helyreállítani. Ennek helyén épült fel a Beirut Souks, megőrizve azokat a középkori épületeket, amelyeket lehetett. Bár ezek nagyrésze megsemmisült, a hellenisztikus utcaszerkezetet megtartották, a tervezéssel pedig a Pritzker-díjas spanyol építészt, Rafael Moneót és a brit Kevin Dasht bízták meg. Az új bevásárlóövezet 2009-ben nyitotta meg kapuit. A neves divatmárkák üzletei közt járva megértjük, miért szerzett hírnevet a város regionális divatközpontként.

Saifi Village

Innen nem messze találjuk az elegáns Saifi Village lakónegyedet azon a területen, ami a polgárháború idején a város két része közti határt képviselte. A háború után helyreállították a francia gyarmati stílusú épületeket, melyek között butikok, bárok, galériák és zöldségesek biztosítják a lakók és az erre járó turisták kényelmét.

A háború után így nézett ki a város két oldalát elválasztó “Zöld vonal”
Most pedig ilyen épületeket láthatunk a Saifiban

A múlt emlékei

Itt-ott azért még belebotlik az ember a háború nyomait őrző romokba, amilyen például a Holiday Inn épülete is, amely a ’75 és ’77 között a szállodanegyedben nehézfegyverekkel zajló „Hotelek harcának“ esett áldozatul. De ha a város történetét behatóbban is megismernénk, akkor Nemzeti Múzeum felé vegyük az irányt, ahol egészen az ősidőkig visszakövethetjük az itteni birodalmak életét.

Hőlégballonos túrákat is szerveznek a Holiday Inn megtekintésére
Libanon főníciai templomaiból előkerült szobrok a Bejrúti Nemzeti Múzeumban

A város szakrális oldala

A vallás nagy szerepet játszik a város identitásában, ez pedig lenyűgöző építészeti formákban is megnyilvánul. A kék kupolás, oszmán stílusú Mohammad Al-Amin mecsetet 65 méter magas minaretek szegélyezik, nem messze pedig a görögkeleti ortodox Szent György-katedrális áll, a város legrégebbi, ma is használatban lévő temploma. Színes freskókkal és arannyal díszített belső terét szintén a polgárháború után restaurálták.

A világ legjobb partivárosa

Az elmélyülés lehetősége mellett a városban intenzív zenei és művészeti élet pezseg, innen

mintegy tízpercnyi sétával a bejrúti Sohóba, vagyis a pubokkal, kávézókkal, éttermekkel és bárokkal tűzdelt Gemmayzeh-be érkezünk,

és ha már ott vagyunk, nézzük meg a L’Escalier de L’Art vagy L’Escalier de Saint Nicolas ötszáz méteres lépcsőjét a Rue Gouraud és a Rue Sursock között, mely egyben művészeti tér is, és 1973 óta számos kiállításnak ad otthont.

Bejrút maga is pezsgő zenei színtér, olyannyira, hogy

a CNN 2019-ben a világ legjobb partivárosának nevezte.

Nyaranta népszerű DJ-k töltik meg a klubokat, a Skybart, a Ballroom Blitz-t és a BIEL (Beirut International Exhibition and Leisure Center – Bejrúti Nemzetközi Kiállítási és Szabadidő Központ) vízparti klubjait.

De érdemes egy kirándulást tennünk a várostól nem messze, a 42 kilométerre, Beit ed-Dine településén található,

gyümölcsösökkel és teraszos kertekkel övezett Beiteddine-palotába is,

mely az olasz és arab barokk lenyűgöző keverékével nyűgözi le a látogatókat, és évente otthont ad a híres Beiteddine Fesztiválnak, melyen hagyományosan az opera és a klasszikus zene nemzetközi tehetségei mutatkoznak be, de olyan művészek is felléptek már, mint Elton John, Mariah Carey és Phil Collins.

Feledhetetlen libanoni ízek

Az ország tengerparti éghajlata friss, illatos és színes fogásokat hívott éltere, amelyekben évszázados történelem ölt testet. Érdemes megkóstolni a darált hússal sült lapos kenyeret, a sfihát, a kakukkfűvel, sajttal vagy szintén darált hússal megszórt manakisht, amit libanoni pizzaként is emlegetnek, a zöldséges-kuszkuszos tabbouleh salátát,

a bulgurból és darált csirkéből készülő kibbeh-t és a knafeh nevű, sajtos-búzadarás édességet.

Kibbeh
Knafeh

És hogy hol ehetjük a legjobbakat? A helyiek nagyon ajánlják a Barbar in Hamra szendvicseit, és az M Sahyoun falafelét – ebből az üzletből kettő is van, amelyeket állítólag két, ellenségeskedő testvér tulajdona, és épp így megosztja a helyieket is, bár a menü gyakorlatilag megegyezik.

A libanoni konyha hazai legjobbját a Duna-korzón találtuk meg, ha pedig télen is flip-flopban járnánk, akkor Bejrúttól csak egy kőhajításnyit kell mennünk.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images, Unsplash)

bejrút | libanon | a közel-kelet párizsa | közel-kelet | nagy sztori

FOLYTASD EZZEL

Ezernyi nyelven szól egy vallomás: rekordot döntött tavalyhoz képest a Liszt Ferenc Repülőtér

Karácsony környékén nem lesz egyszerű a vonatozás ezeken a járatokon

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram