Close
Ezért fogják belépési díjjal terhelni a turistákat Velencében

Ezért fogják belépési díjjal terhelni a turistákat Velencében

Biztossá vált; nincs több ingyenes velencézgetés. Az önkormányzati tanács jóváhagyta a városvezetés terveit, hamarosan bevezetik a belépési díjat.

Ahhoz már hozzászokhattunk, hogy bizonyos turisztikai látványosságokat vagy parkokat csak belépőjegy birtokában tekinthetünk meg, de hogy egy városba való belépéshez is fizetnünk kelljen, az egy elég újszerű koncepció. Konkrétan Velence lesz az első település, ahol meglépik mindezt. Adódik a kérdés: miért van erre szükség?

A háromeurós napidíj az egynapos turistákra vonatkozik majd, akik reggel érkeznek, este pedig távoznak. A Reuters beszámolója szerint évente nagyjából 25 millió turista érkezik Velencébe, akik közül 14 millióan csupán egyetlen napot töltenek ott és alig-alig fogyasztanak, tehát minimális bevételt jelentenek a helyi üzletek számára.

Sajnálatos módon Velence lakossága a második világháború óta folyamatosan csökkent (170 ezerről 50 ezer főre apadt), ezzel szemben a turisták száma folyamatosan növekedett. A helyiek már egy ideje panaszkodnak is rá, hogy a várost elözönlik a turisták, ennek a káros következményeivel – például a rengeteg szemét és a romló közbiztonság – viszont nekik kell szembenézniük.

A belépési díj bevezetésével Velence nemcsak bevételhez jut, amit aztán a világörökségi helyszín fenntartására, a város történelmi kincseinek megóvására és a turisták után maradó hulladék elszállítására költhet, hanem tulajdonképpen

egy szabadtéri múzeumként definiálja újra magát.

Az még nem derült ki, hogy a gyakorlatban miképpen gyűjtik majd be a belépési díjat, ám valószínűleg a látogatókat Velencébe szállító közlekedési társaságok jegyáraiba épül be a korábbi tervek szerint májustól bevezetendő, fejenkénti háromeurós összeg, ami a jövőben nagy eséllyel tovább növekszik majd.

A Feröer-szigeteken belépési díjat egyelőre nem szednek,

ám arrafelé is tesznek lépéseket az elturistásodás ellen:

(Képek: Getty Images)

Legyen tiéd a limitált szériás giftboxunk!
Mi jobb, mint egy Roadster magazin?
A válasz egyszerű: öt Roadster magazin.
Úgy döntöttünk, összerakjuk egy díszdobozba az eddigi számainkat, és ha megrendeled magadnak vagy valaki másnak ajándékba (spoiler alert: jön a karácsony!), akkor a következő, sorrendben ötödik számunkat ajándékba kapod tőlünk.
Az öt szám együtt díszdobozban most 8950 Ft.
Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom