Close
Íme a Bentley, amely elénk vetíti az elektromos, kényelmes és fényűző közeljövőt

Íme a Bentley, amely elénk vetíti az elektromos, kényelmes és fényűző közeljövőt

A márka idén ünnepli századik születésnapját, ám nem visszafelé, hanem inkább előre tekintenek. A centenárium alkalmából megálmodtak egy elektromos túrakupét, amely a tervek szerint 2035-ben válhat valósággá.

Az EXP 100 GT tehát azt hivatott megmutatni, miképpen képzeli el a Bentley a nem is olyan távoli jövőt. Az egészen biztos, hogy a többi gyártóhoz hasonlóan ők is az elektromos és önvezető irányvonalat preferálják. No meg a hatalmas méreteket és a végtelen kényelmet.

A karbonból és alumíniumból készült karosszéria jóval nagyobb, mint a Continental GT esetében. Valójában minden eddiginél nagyobb. Egészen konkrétan 5,8 méter hosszú és 2,4 méter széles. A Lamborghinihez hasonlóan felfelé nyíló ajtók két méter hosszúak. Ilyen méreteknél valóban hasznos lehet, hogy a parkolással már nem a sofőrnek kell majd bajlódnia.

Mindezek tükrében igazi csoda, hogy az elektromos hajtású luxusautó tömege csupán 1900 kilogramm, egyetlen feltöltéssel pedig (visszafogottabb tempóban) akár 700 kilométert is megtesz. A meghajtásról annyit árultak el, hogy

a beépített négy villanymotor 1500 Nm nyomatékot képes leadni. Ez elég is ahhoz, hogy a túrakupé 2,5 másodperc alatt gyorsuljon százra.

A végsebessége 300 km/h.

Ami a dizájnt illeti, több helyen is fellelhetőek a márka jellegzetes vonásai, ám emellett tényleg jövőbemutató. Az eleje például hamisítatlan futurisztikus agressziót sugároz a kerek lámpákkal és a további hatezer pici LED-del, aminek köszönhetően érdekes fényjátékokra képes az autó. Többek között a járókelőket is figyelmeztetni tudja, ha az autó éppen önvezető üzemmódban van.

Persze a belső tér is elképesztően fényűző, leginkább egy űrhajó belsejére hasonlít. És nagyjából olyan technológiákkal is pakolták tele. Nagy piros pont jár érte, hogy az autó tervezése közben a fenntarthatóságra is figyeltek.

A fényezéshez újrahasznosított rizshéjat használtak, belül pedig a borgyártás melléktermékéből készített, 100 százalékig organikus műbőrrel találkozhatunk.

Az ülések például folyamatosan monitorozzák az utas testhőjét és tartását, az abroncsok alkalmazkodnak az időjáráshoz, önvezető módban a kormány visszahúzódik, és az ülések ilyenkor elfordíthatók, ráadásul még egy személyi asszisztenst is beépítettek, akivel a sofőr kézmozdulatokkal is kommunikálhat.

Ez is érdekelhet:

(Képek: Bentley)

autó | jövő | bentley continental gt | félautomata | elektromos autó

FOLYTASD EZZEL

Eredeti áruk töredékéért lehet szó szerint viharvert szuperjachtokhoz jutni

A Peugeot, ami drágább volt, mint egy Jaguar

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram