Close
Íme a Bentley, amely elénk vetíti az elektromos, kényelmes és fényűző közeljövőt

Íme a Bentley, amely elénk vetíti az elektromos, kényelmes és fényűző közeljövőt

A márka idén ünnepli századik születésnapját, ám nem visszafelé, hanem inkább előre tekintenek. A centenárium alkalmából megálmodtak egy elektromos túrakupét, amely a tervek szerint 2035-ben válhat valósággá.

Az EXP 100 GT tehát azt hivatott megmutatni, miképpen képzeli el a Bentley a nem is olyan távoli jövőt. Az egészen biztos, hogy a többi gyártóhoz hasonlóan ők is az elektromos és önvezető irányvonalat preferálják. No meg a hatalmas méreteket és a végtelen kényelmet.

A karbonból és alumíniumból készült karosszéria jóval nagyobb, mint a Continental GT esetében. Valójában minden eddiginél nagyobb. Egészen konkrétan 5,8 méter hosszú és 2,4 méter széles. A Lamborghinihez hasonlóan felfelé nyíló ajtók két méter hosszúak. Ilyen méreteknél valóban hasznos lehet, hogy a parkolással már nem a sofőrnek kell majd bajlódnia.

Mindezek tükrében igazi csoda, hogy az elektromos hajtású luxusautó tömege csupán 1900 kilogramm, egyetlen feltöltéssel pedig (visszafogottabb tempóban) akár 700 kilométert is megtesz. A meghajtásról annyit árultak el, hogy

a beépített négy villanymotor 1500 Nm nyomatékot képes leadni. Ez elég is ahhoz, hogy a túrakupé 2,5 másodperc alatt gyorsuljon százra.

A végsebessége 300 km/h.

Ami a dizájnt illeti, több helyen is fellelhetőek a márka jellegzetes vonásai, ám emellett tényleg jövőbemutató. Az eleje például hamisítatlan futurisztikus agressziót sugároz a kerek lámpákkal és a további hatezer pici LED-del, aminek köszönhetően érdekes fényjátékokra képes az autó. Többek között a járókelőket is figyelmeztetni tudja, ha az autó éppen önvezető üzemmódban van.

Persze a belső tér is elképesztően fényűző, leginkább egy űrhajó belsejére hasonlít. És nagyjából olyan technológiákkal is pakolták tele. Nagy piros pont jár érte, hogy az autó tervezése közben a fenntarthatóságra is figyeltek.

A fényezéshez újrahasznosított rizshéjat használtak, belül pedig a borgyártás melléktermékéből készített, 100 százalékig organikus műbőrrel találkozhatunk.

Az ülések például folyamatosan monitorozzák az utas testhőjét és tartását, az abroncsok alkalmazkodnak az időjáráshoz, önvezető módban a kormány visszahúzódik, és az ülések ilyenkor elfordíthatók, ráadásul még egy személyi asszisztenst is beépítettek, akivel a sofőr kézmozdulatokkal is kommunikálhat.

Ez is érdekelhet:

(Képek: Bentley)

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom