Close
Nem bírta a nyomást, megvált magánrepülőjétől a világ második leggazdagabb embere

Nem bírta a nyomást, megvált magánrepülőjétől a világ második leggazdagabb embere

Klímaaktivisták célkeresztjébe került Bernard Arnault, a világ vezető luxusmárka-csoportjának, az LVMH-nak a vezérigazgatója és a Louis Vuitton társalapítója, akinek vagyona mintegy 140 milliárd euróra rúg.

Franciaországban egy ideje nagy közfigyelem övezi a magánrepüléseket, miután megszaporodtak a Twitteren a gépeket és kibocsátásaikat nyomon követő oldalak. A mozgalom első szószólói az Elon Musk és Mark Zuckerberg repüléseiről beszámoló profilok voltak, majd nem sokkal később megjelent az I Fly Bernard és a laviondebernard Twitter-profil is, amely körülbelül hat hónapja kezdte el figyelni a francia mágnás útjait és az ezekkel járó szén-dioxid-kibocsátást. Arnault pedig válaszlépést tett. Nemrég azt nyilatkozta, hogy cége eladta a magánrepülőjét, és ezentúl inkább bérli a járműveket,

így senki sem látja, hová megy.”

A Superyacht Fan oldal szerint egyébként Arnauld egy Bombardier Global 7500-assal és egy Bombardier Global 6000-essel is rendelkezett. De nem ő az egyetlen híresség, akinek a repülési adatai szárnyra keltek a közösségi médiában. Mint az I Fly Bernard leírásában olvasható,

63 francia milliárdos annyi szén-dioxidot bocsát ki, mint a lakosság fele,

júliusban pedig személy szerint Taylor Swiftet is kritika érte óriási szénlábnyoma miatt.  A gépe 2022. január 1. és július 29. között 170 utat tett meg 8294 tonna szén-dioxiddal terhelve a légkört, ami több mint ezerszerese egy átlagember szénlábnyomának. Swift szóvivője azt mondta, hogy a gépet rendszeresen kölcsönadják.

Ilyen Bombardier Global 7500-assal repült Arnault is

Rendszeresen születnek kutatások a repülés szén-dioxid-kibocsátásáról, káros anyagok terén pedig élen járnak a magánrepülők, amelyek akár tizennégyszer szennyezőbbek lehetnek, mint a kereskedelmi járatok. A nem kereskedelmi repülők évente több mint 33 millió tonna üvegházhatású gázt bocsátanak ki, ami több, mint Dánia teljes szénlábnyoma.

A járvány alatt igencsak megugrott a magánrepülő-használat, ez is közrejátszhat abban, hogy fókuszba kerültek a privát gépek.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images)

 

twitter | LVMH | louis vuitton | Bernard Arnault | magánrepülő

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram