Míg Európa a reptéri káosszal küzd, a leggazdagabbak a saját kezükbe veszik az irányítást

A magánrepülők használata csaknem harmadával nőtt az elmúlt hónapokban a járvány előtti szinthez képest. Aki teheti, nem várja ki a hosszú sorokat.

Az Európai Üzleti Repülési Szövetség adatai szerint Londonban regisztrálták a legtöbb magánjáratot júliusban, vagyis több mint 12 ezret, míg a legnépszerűbb repülőterek közül Nápolyban, Amszterdamban és Berlinben nőtt a legnagyobb mértékben a magánforgalom 2019-hez képest.

Jelentősen nőtt idén nyáron az első alkalommal magánrepülőzők száma is,

mint Richard Koe, a WingX légiközlekedési tanácsadó cég ügyvezető igazgatója elmondta, mintegy 40 százalékkal. Ez annak köszönhető, hogy az utazási fennakadások elkerülése érdekében több európai vezérigazgató választja ezt az opciót, de sok gazdagabb amerikai is kihasználják a dollár erősödését az euróval szemben.

Ez abból is látszik, hogy

a legnagyobb arányban Észak-Amerikából érkeznek Európába a nemzetközi utazók,

ami az összes érkező magánrepülő 40 százalékát teszi ki.

Az adatok szerint Londonban 37 százalékkal több magánjárat fordult meg júliusban, mint 2019 azonos időszakában, míg Párizsban 43 százalékos volt a növekedés. Összességében Európában a magánforgalom csaknem 30 százalékkal nőtt a járvány előtti szintről közel 179 ezer járatra. Ezt a gyors növekedést sokan nem hagyják szó nélkül, legutóbb például Franciaországban kerekedtek nagy viták a magánrepülők kapcsán.

A növekedés még radikálisabbnak hat, ha hozzávesszük, hogy az Oroszországból érkező forgalom viszont jelentősen visszaesett. Júliusban Moszkvában mindössze 354 magánjáratról számoltak be, ami töredéke a három évvel ezelőtti 1862 útnak.

Az árak a keresletnek megfelelően emelkedtek, amiben a repülőgépek hiánya, és a 73 százalékos üzemanyag-drágulás is szerepet játszik. Az Aeroaffaires adatai szerint egy magánrepülés Párizsból Míkonoszra jelenleg körülbelül 25 ezer euróba kerül, majdnem kétszer annyiba, mint egy évvel ezelőtt.

Ha már a magánrepülőknél tartunk, érdemes bemutatnunk azt a hat országot, ahol ha nem is elvárás, hogy így érkezzünk, csak akkor látnak szívesen, ha tele a zsebünk.

(Forrás: Bloomberg, képek: Getty Images)

reptér | statisztika | repülés | magánrepülő

FOLYTASD EZZEL

Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Ilyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Egy fordítógép, amivel az egész világot megértheted, az egyik legjobb karácsonyi ajándék!
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom