Mutatjuk azt a hat országot, ahová csak gazdag turistákat várnak

A Covid-járvány idején világszerte szelektív idegenforgalmi politikával kísérleteztek az országok. Mostanság a helyreállítási szakaszban vannak, sokan a "mennyiség helyett a minőség" mentalitást követik.

A túlturistásodás visszaszorítása persze pozitív hatással lehet a környezetre és a népszerű úti célok helyi közösségeire, de vajon azt is jelenti, hogy az utazás csak a szupergazdagok számára lesz fenntartva?

Ebben a hat országban, úgy tűnik, igen.

Kajmán-szigetek – Jöhetnek a távmunkások, de csak ha eleget keresnek

A karibi világ egyik gyöngyszeme régóta a luxusutazók kedvenceként ismert és még a világjárvány idején is igyekezett biztosítani a felső kategóriás imázsát.

A 2020-ban indított Global Citizen Concierge Program (GCCP) lehetőséget ad a digitális nomádoknak, hogy ott vállaljanak munkát, de csupán azok igényelhetnek kétéves (és 1469 dollárba, azaz kb. 560 ezer forintba kerülő) vízumot, akik évi legalább százezer dollárt (kb. 38 millió forintot) keresnek.

Fidzsi-szigetek – Csak a luxus!

A világjárvány idején a Fidzsi-szigetek a milliárdosok menedékhelyeként pozicionálta magát. Még 2020 júniusában a jachttulajdonosok számára elindította a beutazást megkönnyítendő "Blue Lanes" programot, aztán a  miniszterelnök meghívta a magánrepülőgépekkel rendelkező milliárdosokat, hogy béreljenek náluk saját szigetet.

A járvány előtt a Fidzsi-szigetek gazdaságának 38 százalékát a turizmus tette ki, így nem meglepő, hogy a fellendítés érdekében az ország továbbra is a luxusutazásokra helyezi a hangsúlyt.

Indonézia – Nem kérnek a hátizsákosokból

2021 szeptemberében Indonézia is csatlakozott azon országokhoz, amelyek a pandémiát követően "minőségi" turistákra vadásznak.

"A minőségi turizmusra törekszünk Balin, ezért nem engedjük be a hátizsákos turistákat, amint hivatalosan is életbe lép a nemzetközi turistákra érvényes újranyitási terv" – mondta Luhut Binsar Pandjaitan miniszter. Később pontosította a kijelentést, mondván azoknak a kiszűrésére gondolt, akik esetleg megsértik az ország egészségügyi vagy bevándorlási szabályait. Az olyan luxus vendéglátóipari márkák, mint a Banyan Tree és a Jumeirah Balira érkezése azonban azt sugallja, hogy a sziget egyre inkább eltávolodik a hátizsákos turistáktól.

Montserrat – Jövedelmező munkád van? Jöhetsz!

Hasonló a helyzet a kajmán-szigetekihez: a másik karib-tengeri csodahely is örömmel látja a távmunkásokat, amennyiben a jelentkezők éves jövedelme meghaladja a 70 ezer dollárt (kb. 26 és fél millió forintot).

A 2021 februárjában indított távmunka-program a magas jövedelmű digitális nomádokat hívja meg, hogy "távolról és biztonságosan dolgozzanak egy egzotikus helyről". A jelentkezési díj 500 dollár (kb. 200 ezer forint).

Thaiföld – Nem akarnak olcsók lenni

A fokozatos újjápülés fázisában van  az ország a korlátozások után, amelyek (elsősorban a magas karanténköltségek) alaposan próbára tették a turisták odautazási hajlandóságát.

Viszont sokan húztak ebből hasznot, nekik inkább az az érdekük, hogy kitöröljék az emberek fejéből az országra jellemző hátizsákos turistaparadicsom képét, plusz arra kérték a szállodákat, valamint az üzleteket, hogy ne csábítsák hatalmas kedvezménnyel a külföldieket.

"Nem engedhetjük, hogy az emberek azért jöjjenek Thaiföldre, mert olcsó" – mondta Anutin Charnvirakul miniszterelnök-helyettes egy 2022 júliusában tartott turisztikai rendezvényen.

Javaslata szerint az országnak arra kellene összpontosítania, hogy a prémium utazási célpontok közé emelkedjen.

Ennek érdekében tíz évre érvényes digitális nomád-vízumot is kiadtak, amihez a minimális éves jövedelem 80 ezer dollár (kb. 30 millió forint).

Új-Zéland – Ha keveset költesz, inkább maradj otthon

Köszönik szépen, de nem kérnek a keveset költő turistákból: ezt maga Stuart Nash, az ország turizmusért felelős minisztere közölte. Nash szerint semmi szégyellnivaló sincs abban, hogy Új-Zéland bevallja: a “rangos”, “minőségi” turistákat szeretnék bevonzani az országba.

A miniszter elmondása szerint nem akarják ide csábítani a naponta tíz dollárért (kb. 3800 forintért) instant tésztát evő turistákat, akik az egész országot költés nélkül utazzák végig.

A NordLayer hálózatbiztonsági vállalat 66 országot vizsgált meg abból a szempontból, hogy mennyire találunk jó feltételeket a távmunkához. Értékelték többek között a kiberbiztonságot, a gazdasági és társadalmi feltételeket, a digitális és fizikai infrastruktúrát, valamint a járványra adott válaszokat.

(Forrás: EuroNews, fotók: Getty Images, Unsplash)

turizmus | országok | turisták | minőségi | beutazás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom