A gazdag turistákra pályázott az úti cél, de nem jött be a terv

Bhután tavaly napi kétszáz dolláros (körülbelül hetvenezer forintos) díjat vezetett be azoknak, akik az országban akarnak éjszakázni, hogy a Covid után fellendítse a turizmust. A terv azonban nem váltotta be a reményeket.

Bhután tavaly szeptemberben vetett véget a két évig tartó korlátozásoknak, és nagyot emelt a hatvanöt dolláros (körülbelül 23 ezer forintos) "fenntarthatósági díjon", mondván, hogy az összeget a látogatók által termelt szén-dioxid-kibocsátás ellensúlyozására fordítják.

A turisták azonban nem igazán özönlöttek a himalájai királyságba, ezért az előbb vámmentes arannyal, majd kedvezménnyel próbált javítani a helyzeten, de úgy tűnik, mostanra belátta, hogy ez nem elég: a legújabb döntés szerint

szeptemberől megfelezik a díjat, és „mindössze“ száz dollárt (harmincötezer forintot) kell fizetni pluszban egy-egy éjszakáért, ami már jóval közelebb áll az eredeti, hatvanöt dolláros elképzeléshez.

Az új díj négy évig lesz érvényben.

A turisztikai minisztérium közleménye szerint a lépést tekintettel a turisztikai ágazat fontos szerepére a munkahelyteremtésben, a devizabevételek és az általános gazdasági növekedés fellendítésében teszik meg.

Bhután hosszú elszigeteltség után 1974-ben nyílt meg a turisták előtt, akkor összesen háromszáz látogatót fogadott. 2019-ben már 315 600-an jártak itt, 15,1 százalékkal többen, mint egy évvel korábban.

Bhután mindig is óvakodott a tömegturizmustól, és a hegymászást is tiltja, hogy megőrizze csúcsai szentségét. Az idegenforgalmi díj célja, hogy a többet költő utazókra korlátozza a látogatókat, akik töredékét teszi ki a Nepálba érkezők számának.

Idén január óta több mint 56 ezer turista látogatott el Bhutánba, ebből körülbelül 42 ezer indiai állampolgár volt, akiknek csak napi 1200 indiai rúpiát kell fizetniük.

Nem Bhután az egyetlen úti cél, amely már nem fogadja tárt karokkal a turistákat.

(Forrás: CNN, képek: Getty Images)

idegenforgalmi adó | bhután | napidíj | fenntarthatósági díj | költségek

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom