Close
Ezek a népszerű úti célok már nem fogadják tárt karokkal a turistákat

Ezek a népszerű úti célok már nem fogadják tárt karokkal a turistákat

A tömegturizmus sok helyen már elviselhetetlenné vált a helyi lakosság számára, nem csoda, hogy a világ számos pontján azt akarják, hogy a turisták távol maradjanak tőlük 2023-ban.

A világ legnépszerűbb turisztikai célpontjai közül néhányan megemelt idegenforgalmi adók bevezetésével vagy a látogatók számának korlátozásával próbálnak tenni a túlturizmus ellen. Néhányan azonban egyenesen azt mondják a turistáknak: ne gyertek hozzánk!

Mutatjuk, melyek ezek.

Amszterdam

A város idén egy teljes kampányt húzott fel arra, hogy megmondja a turistáknak, kiket vár, emellett egy sor korlátozást vezettek be a piros lámpás negyedben is.

Lanzarote

A hajnalig tartó bulizásra és a féktelen alkoholfogyasztásra untak rá Lanzarotéban is, ahol inkább a „magasabb minőségű” turisták felé nyitnak.

Bali

A túlturizmus miatt az indonéz kormány különadó bevezetését tervezi és szintén a presztízs-utazókat kívánják megszólítani.

Velence

A szerelmesek városa szintén idegenforgalmi adóval operálna, de megszámlálhatatlanul sok okot találtak arra, hogy miért szabjanak ki bírságot a turistákra.

Barcelona

Barcelonában a túlturizmus már a helyiek életminőségének rovására megy, ezért a város polgármestere bejelentette, hogy arra fog törekedni, hogy valamilyen módon korlátozza a beáramló turisták számát.

Bhután

A bhutáni királyság napijegyes vízumot vezetett be a világjárványt követően, amit egyszerűen a „fenntartható fejlődés díjának” neveztek el.

Szantorini

A tízezer főnyi lakossal rendelkező szigetet évente kétmillió turista rohamozza meg. 2019-óta korlátozásokat vezetnek be, naponta „csak” nyolcezer főt engednek be tengerjáró hajókról, a száz kilónál nehezebb turisták pedig nem utazhatnak szamárháton.

Amalfi-part

2022-ben rendszámtábla-rendszert vezettek be, ennek értelmében egyik nap a páratlan, a másik napon pedig a páros számra végződő rendszámú autók mehetnek be a harmincöt kilométeres part menti ékszerdobozba.

Machu Picchu

A látogatók a híres inka épületeket csak két kijelölt időszak egyikén fedezhetik fel, egyszerre legfeljebb négy órát tölthetnek el a romok között.

Thaiföld

Thaiföld 2017-ben mondott először nemet a turisták tömegére. Ekkor kezdték el új marketingkommunikációs irányukat, amiben már nem a jó ár-érték aránnyal hívják fel az országra a figyelmet, hanem az élményekre.

(Forrás: Timeout, fotók: Getty Images)

túlturizmus | tömegturizmus | túlturistásodás

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Székesfehérváron megelégelték a tarthatatlanul magas inflációt: vasárnaptól sztrájkba kezdenek az Arconic-Köfém Kft.-nél

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram