Ezek a népszerű úti célok már nem fogadják tárt karokkal a turistákat

A tömegturizmus sok helyen már elviselhetetlenné vált a helyi lakosság számára, nem csoda, hogy a világ számos pontján azt akarják, hogy a turisták távol maradjanak tőlük 2023-ban.

A világ legnépszerűbb turisztikai célpontjai közül néhányan megemelt idegenforgalmi adók bevezetésével vagy a látogatók számának korlátozásával próbálnak tenni a túlturizmus ellen. Néhányan azonban egyenesen azt mondják a turistáknak: ne gyertek hozzánk!

Mutatjuk, melyek ezek.

Amszterdam

A város idén egy teljes kampányt húzott fel arra, hogy megmondja a turistáknak, kiket vár, emellett egy sor korlátozást vezettek be a piros lámpás negyedben is.

Lanzarote

A hajnalig tartó bulizásra és a féktelen alkoholfogyasztásra untak rá Lanzarotéban is, ahol inkább a „magasabb minőségű” turisták felé nyitnak.

Bali

A túlturizmus miatt az indonéz kormány különadó bevezetését tervezi és szintén a presztízs-utazókat kívánják megszólítani.

Velence

A szerelmesek városa szintén idegenforgalmi adóval operálna, de megszámlálhatatlanul sok okot találtak arra, hogy miért szabjanak ki bírságot a turistákra.

Barcelona

Barcelonában a túlturizmus már a helyiek életminőségének rovására megy, ezért a város polgármestere bejelentette, hogy arra fog törekedni, hogy valamilyen módon korlátozza a beáramló turisták számát.

Bhután

A bhutáni királyság napijegyes vízumot vezetett be a világjárványt követően, amit egyszerűen a „fenntartható fejlődés díjának” neveztek el.

Szantorini

A tízezer főnyi lakossal rendelkező szigetet évente kétmillió turista rohamozza meg. 2019-óta korlátozásokat vezetnek be, naponta „csak” nyolcezer főt engednek be tengerjáró hajókról, a száz kilónál nehezebb turisták pedig nem utazhatnak szamárháton.

Amalfi-part

2022-ben rendszámtábla-rendszert vezettek be, ennek értelmében egyik nap a páratlan, a másik napon pedig a páros számra végződő rendszámú autók mehetnek be a harmincöt kilométeres part menti ékszerdobozba.

Machu Picchu

A látogatók a híres inka épületeket csak két kijelölt időszak egyikén fedezhetik fel, egyszerre legfeljebb négy órát tölthetnek el a romok között.

Thaiföld

Thaiföld 2017-ben mondott először nemet a turisták tömegére. Ekkor kezdték el új marketingkommunikációs irányukat, amiben már nem a jó ár-érték aránnyal hívják fel az országra a figyelmet, hanem az élményekre.

(Forrás: Timeout, fotók: Getty Images)

túlturistásodás | túlturizmus | tömegturizmus

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom