Az ősz egyik legcsodálatosabb gyümölcse a birsalma, amelyet méltatlanul ritkán fogyasztunk, akkor is általában a népszerű birsalmasajt készül belőle, holott ennél jóval változatosabban felhasználható. Összeállításunkban a klasszikus édesség mellett kompótot, egy fűszeres-mézes receptet és egy főételt mutatunk, emellett pedig bebizonyítjuk, hogy köretnek is zseniális lehet.
Érdemes kihasználni a szezont és alaposan betárazni belőle, ugyanis legalább húszféle módon támogatja az egészségünket.
Tele van értékes vitaminokkal és ásványianyagokkal,
segíti az emésztést, erősíti a koncentrációt, emellett pedig többek között hozzájárulhat a vérnyomás optimalizálásához is.
Birsalmasajt
Hozzávalók:
- Ahány kilogramm birsalma, annyi kilogramm cukor és annyi darab citrom
Elkészítése:
Első lépés: A birsalmákat megpucoljuk, kivágjuk a magházát és feldaraboljuk. Egy lábasba tesszük és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Puhára főzzük.
Második lépés: A birsalmát leszűrjük, pürésítjük, majd a masszát visszahelyezzük a lábasba.
Harmadik lépés: Hozzáadjuk a cukrot és a citromlevet, majd folyamatos keverés mellett besürítjük. Lehúzzuk a tűzről és félretesszük.
Negyedik lépés: Egy hosszúkás tálat vagy egy őzgerinc sütőformát frissen tartó fóliával kibéleljük, belekanalazzuk a masszát, elegyengetjük. Hűvös, száraz helyen pár napig pihentetjük, majd amikor úgy érezzük, hogy a teteje megszáradt, kiborítjuk a formából, lehúzzuk róla a fóliát és a másik felét is szárítjuk. Egy-két hét után fogyasztjuk, ez idő alatt naponta átfordítjuk, hogy egyik oldala se penészedjen be.
Birsalma kompót
Hozzávalók:
- 2 kilogramm birsalma
- 50 dekagramm cukor
- 1 citrom leve
- néhány darab csillagánizs
- néhány rúd fahéj
- 1,5 liter víz
Elkészítése:
Első lépés: A birsalmát megpucoljuk, eltávolítjuk a magházát és felszeleteljük.
Második lépés: Egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukrot és a fűszereket, felöntjük a vízzel és lassan főzni kezdjük. Megkeverjük időnként, hogy a cukor egyenletesen felolvadjon.
Harmadik lépés: Amikor a víz felforrt, sterilizált üvegekbe merjük, légmentesen lezárjuk és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni vagy frissen fogyasztjuk.
Mézes sült birsalma
Hozzávalók:
- 4-5 birsalma
- csillagánizs
- két-három evőkanál méz
- egy csomag vaníliás cukor kis fahéjjal elkeverve
Elkészítése:
A birsalmát meghámozzuk, kivágjuk a magházát. Egy tepsit vajjal megkenünk, rásorakoztatjuk az almát, megszórjuk a fahéjas vaníliás cukorral, meglocsoljuk a mézzel és rárakjuk a csillagánizst. Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a birsalma meg nem puhul.
Töltött birsalma
Hozzávalók:
- 4 darab birsalma
- 40 dekagramm darálthús
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 nagy maréknyi mazsola
- 1 doboz sűrített paradicsom
- ízlés szerint chilipaprika, fahéj, szegfűbors, só, bors
Elkészítése:
Első lépés: Hámozzuk meg a birsalmát, szedjük ki a magházát és a gyümölcs húsából is vágjunk ki, hogy a kettévágott birsalma jól tölthető legyen.
Második lépés: A birsalmából kiszedett gyümölcshúst aprítsuk össze és tegyük egy tálba, majd félretesszük.
Harmadik lépés: Az apróra vágott vöröshagymát egy serpenyőben, kevés olajon pároljuk üvegesre. Adjuk hozzá a húst, a fűszereket és a gyümölcshúst és pirítsuk össze. Öntsük hozzá a sűrített paradicsomot, nagyjából egy deci vizet, keverjük össze és forraljuk fel.
Negyedik lépés: A húsos masszát kanalazzuk a birsalmákba, sorakoztassuk egy tepsibe és 180 fokon süssük addig, amíg a birsalma meg nem puhul. Frissen fogyasszuk!
Birsalmaágyon sült süllő
Hozzávalók:
- 4 darab birsalma
- 2 darab süllő
- só, bors
- olívaolaj
Elkészítése:
Első lépés: A birsalmát megpucoljuk, kiszedjük a magházát és felszeleteljük.
Második lépés: A süllőt sózzuk, borsozzuk.
Harmadik lépés: Egy tepsit megkenünk olívaolajjal, ráhalmozzuk a birsalmaszeleteket, ráfektetjük a süllőket. Alufóliát teszünk a tepsire és 180 fokos sütőben 15 percig pároljuk, majd az alufóliát eltávolítva további 15 percig sütjük.
(Fotók: Getty)
nagy sztori | birsalma | recept | őszi étel
Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod
10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod
Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!