Close
Ennek az egyszerű élelmiszernek a rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk egészségünkért

Ennek az egyszerű élelmiszernek a rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk egészségünkért

Az egészségtudatos táplálkozásban a szénhidrátoknak, a fehérjéknek és a zsíroknak is fontos szerepük van, nem mindegy azonban az, hogy ezeket milyen forrásból és milyen arányban visszük be a szervezetünkbe. A rizs kiváló szénhidrátforrás a szakértők szerint, aminek rendszeres fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár.

A barna és a fehér rizs különböző fajtáit világszerte alapvető élelmiszernek tekintik. Mindkettőnek megvannak a maga előnyei, közös tulajdonságuk, hogy nátriumtartalmuk alacsony, zsírszegény, könnyen elkészíthető alapanyagok, melyek

az egészségünk megőrzését is komplex módon támogatják.

Könnyen emészthető

A rizs szénhidrátként energiával lát el bennünket, ráadásul a szervezet viszonylag könnyen le tudja bontani, így nem terheli meg az emésztőrendszert. Hozzájárul az anyagcsere-aktivitás fokozásához is, ráadásul

több mint tizenöt olyan vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, amelyekre szükségünk van.

Stabilizálja a vércukorszintet

A barna rizst a szakértők a cukorbetegek egyik legjobb barátjának tartják, mivel a fehér változatokhoz képest alacsonyabb a glikémiás indexe, így a vércukorszintet sem emeli meg. Egyes kutatások szerint amennyiben hetente több mint két adag barna rizst fogyasztunk,

tizenegy százalékkal csökken a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélye.

Segít megelőzni az elhízást

A rizs étrendbe való beillesztésének talán az egyik legnagyobb előnye, hogy segít megelőzi az elhízást és az azzal járó egészségügyi kockázatokat. Ennek oka, hogy kevés zsírt, nátriumot és koleszterint tartalmaz.

Kiváló fehérjeforrás

A rendszeres testmozgás mellett különösen fontos, hogy növeljük a fehérjebevitelt, a rizs pedig ebből a szempontból is kiváló választás. Negyed csésze fehér rizs ugyanis körülbelül öt gramm fehérjét tartalmaz.

A spanyol rizseshús, vagyis a paella tökéletes főétel lehet egy egészségtudatos menüsorban. A D.C. séfje, Danny Lledo Valenciában, a szintén szakács édesapjától leste el a fogás előállításának fortélyait, és arra jutott, van három aranyszabály, amit érdemes megfogadni akkor, amikor paella főzésre adjuk a fejünket. Ebben a cikkünkben eláruljuk, mik ezek a tuti tippek, itt pedig a rizsfőzés helyes techikáját mutatjuk meg.

(Forrás: luxurytravelmagazine, fotók: Getty Images)

rizs | szénhidrát | fehérje | egészséges táplálkozás

FOLYTASD EZZEL

Öt olasz nyári saláta, ami tíz perc alatt elkészül

Ebben különbözik az olasz fagyi az összes többitől

Rendeld meg a Roadster magazin 8. számát!
Friss, 200 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas melléklettel egészítettük ki, amelyben 33 kihagyhatatlan hazai élményt ajánlunk a nyárra. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom