Az egészségtudatos táplálkozásban a szénhidrátoknak, a fehérjéknek és a zsíroknak is fontos szerepük van, nem mindegy azonban az, hogy ezeket milyen forrásból és milyen arányban visszük be a szervezetünkbe. A rizs kiváló szénhidrátforrás a szakértők szerint, aminek rendszeres fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár.
A barna és a fehér rizs különböző fajtáit világszerte alapvető élelmiszernek tekintik. Mindkettőnek megvannak a maga előnyei, közös tulajdonságuk, hogy nátriumtartalmuk alacsony, zsírszegény, könnyen elkészíthető alapanyagok, melyek
az egészségünk megőrzését is komplex módon támogatják.
Könnyen emészthető
A rizs szénhidrátként energiával lát el bennünket, ráadásul a szervezet viszonylag könnyen le tudja bontani, így nem terheli meg az emésztőrendszert. Hozzájárul az anyagcsere-aktivitás fokozásához is, ráadásul
több mint tizenöt olyan vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, amelyekre szükségünk van.
Stabilizálja a vércukorszintet
A barna rizst a szakértők a cukorbetegek egyik legjobb barátjának tartják, mivel a fehér változatokhoz képest alacsonyabb a glikémiás indexe, így a vércukorszintet sem emeli meg. Egyes kutatások szerint amennyiben hetente több mint két adag barna rizst fogyasztunk,
tizenegy százalékkal csökken a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélye.
Segít megelőzni az elhízást
A rizs étrendbe való beillesztésének talán az egyik legnagyobb előnye, hogy segít megelőzi az elhízást és az azzal járó egészségügyi kockázatokat. Ennek oka, hogy kevés zsírt, nátriumot és koleszterint tartalmaz.
Kiváló fehérjeforrás
A rendszeres testmozgás mellett különösen fontos, hogy növeljük a fehérjebevitelt, a rizs pedig ebből a szempontból is kiváló választás. Negyed csésze fehér rizs ugyanis körülbelül öt gramm fehérjét tartalmaz.
A spanyol rizseshús, vagyis a paella tökéletes főétel lehet egy egészségtudatos menüsorban. A D.C. séfje, Danny Lledo Valenciában, a szintén szakács édesapjától leste el a fogás előállításának fortélyait, és arra jutott, van három aranyszabály, amit érdemes megfogadni akkor, amikor paella főzésre adjuk a fejünket. Ebben a cikkünkben eláruljuk, mik ezek a tuti tippek, itt pedig a rizsfőzés helyes techikáját mutatjuk meg.
(Forrás: luxurytravelmagazine, fotók: Getty Images)
fehérje | rizs | szénhidrát | egészséges táplálkozás
Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban
Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!