Ez a tökéletes rizseshús titka egy világhírű séf szerint

A D.C. séfje, Danny Lledo a paella, vagyis a spanyol rizseshús készítésének mestere. Valenciában, a szintén szakács édesapjától leste el a fogás előállításának fortélyait, és arra jutott, van három aranyszabály, amit érdemes megfogadni akkor, amikor paella főzésre adjuk a fejünket.

Mi az a paella?

Talán kevesen tudják, de a paella elsősorban a munkásréteg étele volt. Ebédidőben, fatűzön főzték és gyakran közvetlenül a serpenyőből fogyasztották. Általában rizst, paradicsomot, hagymát, csigát, és nyúl vagy kacsahúst tartalmazott.

A fogás ma olyan, mint nálunk a rántott hús – elképzelhetetlen nélküle egy vasárnapi ebéd Spanyolországban.

Danny Lledo séf Valenciában született, most egy Michelin-csillagos étteremben dolgozik Washingtonban, paellája pedig valóban díjnyertes, hiszen több rangos elismerést is bezsebelt már. Ahhoz, hogy mi is hasonlóan isteni ételt készíthessünk,

három tanácsát érdemes megfogadni.

Ne kapkodj!

Lledo szerint a tökéletes alaplé a paella egyik kulcsa, ennek az elkészítése pedig körülbelül két órát vesz igénybe. A paellával kapcsolatban alapvetően is azt vallja:

maraton és nem sprint a főzése, így a folyamatot nem szabad siettetni.

A főszereplő a rizs

Az alaplé – bár segít megalkotni a paella harmonikus ízét – a hangsúlynak mégis csak a rizsen kell lennie. A rizs nagyjából tizennyolc perc alatt megfő, az első tíz percben magas, a következő hét percben közepes, majd egy percig ismét magas lángon érdemes főzni, hogy kissé az edény aljára karamellizálódjon.

Ne vigyük túlzásba az összetevőket

Az alapleven kívül sáfrány, olívaolaj, paradicsom, fokhagyma és paprika szükséges a tökéletes ízkombinációhoz, így Lledo szerint nem érdemes sem túl sok hússal, sem pedig zöldségek garmadával felborítani az egyensúlyt. Annyi összetevőt ajánl használni, amely lehetővé teszi, hogy minden elem egyformán élvezhető legyen.

(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty)

spanyol gasztronómia | konyhai praktika | spanyol konyha | spanyol rizseshús | konyhai tanács

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom