Close
Ez a tökéletes rizseshús titka egy világhírű séf szerint

Ez a tökéletes rizseshús titka egy világhírű séf szerint

A D.C. séfje, Danny Lledo a paella, vagyis a spanyol rizseshús készítésének mestere. Valenciában, a szintén szakács édesapjától leste el a fogás előállításának fortélyait, és arra jutott, van három aranyszabály, amit érdemes megfogadni akkor, amikor paella főzésre adjuk a fejünket.

Mi az a paella?

Talán kevesen tudják, de a paella elsősorban a munkásréteg étele volt. Ebédidőben, fatűzön főzték és gyakran közvetlenül a serpenyőből fogyasztották. Általában rizst, paradicsomot, hagymát, csigát, és nyúl vagy kacsahúst tartalmazott.

A fogás ma olyan, mint nálunk a rántott hús – elképzelhetetlen nélküle egy vasárnapi ebéd Spanyolországban.

Danny Lledo séf Valenciában született, most egy Michelin-csillagos étteremben dolgozik Washingtonban, paellája pedig valóban díjnyertes, hiszen több rangos elismerést is bezsebelt már. Ahhoz, hogy mi is hasonlóan isteni ételt készíthessünk,

három tanácsát érdemes megfogadni.

Ne kapkodj!

Lledo szerint a tökéletes alaplé a paella egyik kulcsa, ennek az elkészítése pedig körülbelül két órát vesz igénybe. A paellával kapcsolatban alapvetően is azt vallja:

maraton és nem sprint a főzése, így a folyamatot nem szabad siettetni.

A főszereplő a rizs

Az alaplé – bár segít megalkotni a paella harmonikus ízét – a hangsúlynak mégis csak a rizsen kell lennie. A rizs nagyjából tizennyolc perc alatt megfő, az első tíz percben magas, a következő hét percben közepes, majd egy percig ismét magas lángon érdemes főzni, hogy kissé az edény aljára karamellizálódjon.

Ne vigyük túlzásba az összetevőket

Az alapleven kívül sáfrány, olívaolaj, paradicsom, fokhagyma és paprika szükséges a tökéletes ízkombinációhoz, így Lledo szerint nem érdemes sem túl sok hússal, sem pedig zöldségek garmadával felborítani az egyensúlyt. Annyi összetevőt ajánl használni, amely lehetővé teszi, hogy minden elem egyformán élvezhető legyen.

(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty)

FOLYTASD EZZEL
Brutális ételmérgezést okozhat egy új TikTok-őrület
Így tárold a banánodat, hogy ne barnuljon be
Rendeld meg a Roadster magazin 7. számát!
Friss lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 220 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom