Close
Tízből tíz ember helytelenül főzi a rizst – Ez a helyes trükkje

Tízből tíz ember helytelenül főzi a rizst – Ez a helyes trükkje

A rizs az egyik leggyakrabban fogyasztott köret, amelynek elkészítése nagyon egyszerű akkor, ha helyes technikát sajátítunk el. Ellenkező esetben azonban vagy ragacsos lesz, vagy túlságosan kemény.

Összegyűjtöttük azt az öt lépést, aminek betartásával tökéletes lesz a végeredmény.

1. Öblítsük le a rizst! Ez az egyik leggyakoribb hiba, amit elkövetünk pusztán azért, hogy felgyorsítsuk a folyamatot. Ez természetesen azt is jelenti, hogy a zacskós változatot felejtsük el. A szemek leöblítése csupán húsz másodpercet vesz igénybe, de segítségével a rizsről

lemosható a felesleges keményítő, ami a köret túlzott ragacsosságát eredményezheti.

2. Tartsuk be az arányokat, hiszen ez szintén gyakori hiba! A legtöbb rizsfajtánál az egy csésze rizs és két csésze víz arányt érdemes alkalmazni. Ha ízesebb köretet szeretnénk,

a vizet bátran lecserélhetjük alaplére is.

3. Forraljuk fel a vizet és csak ezt követően adjuk hozzá a rizst és a sót. Akár egy kevés vajat is tehetünk hozzá, ami fokozni fogja az elkészült köret ízét.

4. Lassú tűzön főzzük, fedjük le és feleslegesen ne emelgessük a fedőt!

5. Nagyjából tizennyolc percre van szüksége a rizsnek ahhoz, hogy megpuhuljon. Ezt követően azonban hagyjuk még pár percig fedő alatt pihenni. Végül egy villával óvatosan keverjük össze a rizst, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a szemek nem tapadnak össze.

(Forrás: Delish, fotók: Getty Images)

rizs | konyhai trükk | konyhai praktika | főzés | konyhai technika

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram