A rizs az egyik leggyakrabban fogyasztott köret, amelynek elkészítése nagyon egyszerű akkor, ha helyes technikát sajátítunk el. Ellenkező esetben azonban vagy ragacsos lesz, vagy túlságosan kemény.
Összegyűjtöttük azt az öt lépést, aminek betartásával tökéletes lesz a végeredmény.
1. Öblítsük le a rizst! Ez az egyik leggyakoribb hiba, amit elkövetünk pusztán azért, hogy felgyorsítsuk a folyamatot. Ez természetesen azt is jelenti, hogy a zacskós változatot felejtsük el. A szemek leöblítése csupán húsz másodpercet vesz igénybe, de segítségével a rizsről
lemosható a felesleges keményítő, ami a köret túlzott ragacsosságát eredményezheti.
2. Tartsuk be az arányokat, hiszen ez szintén gyakori hiba! A legtöbb rizsfajtánál az egy csésze rizs és két csésze víz arányt érdemes alkalmazni. Ha ízesebb köretet szeretnénk,
a vizet bátran lecserélhetjük alaplére is.
3. Forraljuk fel a vizet és csak ezt követően adjuk hozzá a rizst és a sót. Akár egy kevés vajat is tehetünk hozzá, ami fokozni fogja az elkészült köret ízét.
4. Lassú tűzön főzzük, fedjük le és feleslegesen ne emelgessük a fedőt!
5. Nagyjából tizennyolc percre van szüksége a rizsnek ahhoz, hogy megpuhuljon. Ezt követően azonban hagyjuk még pár percig fedő alatt pihenni. Végül egy villával óvatosan keverjük össze a rizst, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a szemek nem tapadnak össze.
(Forrás: Delish, fotók: Getty Images)
konyhai technika | főzés | rizs | konyhai trükk | konyhai praktika
Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod
10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod
Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!