Borszakértők és sommelier-k osztották meg legjobb tippjeiket, hogyan őrizhetjük meg a bor ízvilágát kinyitása utáni másnap, vagy akár még később is.
A szakértők szerint a bor a felnyitását követően harminchat óráig őrzi meg minőségét, de ez nagyban függ a tannin-tartalmától, savszintjétől, cukor- és alkoholtartalmától.
A testes vörösborok általában háromtól öt napig, míg a könnyebb borok és a habzóbor csak két-három napig fogyasztható.
Az érlelt borok általában kényesebbek, mint az újabbak, ezek esetében törekedjünk arra, hogy el is fogyasszuk. Ha félretesszük, túl sok oxigént kap, ami szó szerint megöli az italt.
A kibontott palackok esetében a bor ízvilágát tehát elsősorban a beengedett oxigén mennyisége befolyásolja. Az oxigén ugyanis átalakítja a bor szerkezetét, ami pozitív, de negatív változást is hozhat, például könnyedén oxidálhatja is az italt.
Éppen ezért
a legjobb barátaink azok az eszközök lehetnek, amelyek eltávolítják, vagy be sem engedik az oxigént az üvegbe már a nyitás pillanatában.
Ilyen például a Coravin vagy a Vacu Vin rendszer, amelyek anélkül nyitják ki a borospalackot, hogy kihúznák a parafadugót, így nem tud oxigén kerülni a palack belsejébe. Ellenben argongázzal biztosítani tudja azt, hogy a bor minőségét megőrizze bontást követően is.
Ha nem használunk ilyen csúcskategóriás eszközöket az esti vacsorához fogyasztott bor félrerakásakor, érdemes néhány dolgot szem előtt tartanunk.
- A borospalackba tegyük vissza a parafadugót!
- A palackot fénytől távol lévő helyen kell tárolni
- A kibontott üveget hűvös helyre érdemes tenni, de nem szükséges borhűtőt használni hozzá
- Ajánlott egy kisebb, jól záródó palackba átönteni az italt, hogy csökkenjen az oxigén expozíció
(Forrás: Travel + Leisure, fotók: Getty Images)
ital | üveg | trükk | bor | palack
Hat fantasztikus hely Horvátországban, amit ősszel meg kell nézni
Indul a szezon, így kávézz, ha jót akarsz magadnak
Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!