Egy szakértő végre elmondja, mikor kell borravalót hagyni, hogy abból ne legyen sértődés

Nehéz ügy és kellemetlenségeket is okozhat, mert sok esetben nem tudjuk, melyik országban és pontosan milyen szolgáltatás igénybevételekor mennyit szokás adni. Egy utazási szakember segít a borravaló-kérdésben.

Cody Candee, a Bounce vezérigazgatója szerint – bár a borravalóra vonatkozó általános útmutatás a világ minden országára alkalmazható –, rendkívül fontos, hogy minél több információt gyűjtsünk be a választott úti cél borravalóhoz köthető sajátosságairól, ugyanis a szokások országonként eltérhetnek.

Az Egyesült Államokban például jóval magasabb az elvárás Európához képest, míg Japánban sértésnek számít a borravaló.

Cody Candee azt mondja, annak ellenére, hogy az etikett országonként változó, van néhány általános irányelv, amelyet szem előtt tarthatunk.

Az éttermekben átlagosan öt-tizenöt százalék borravalóval számolhatunk, míg a takarító személyzet átlagosan két dollár (690 forint) borravalót kap naponta. A turistáknak abban az esetben érdemes extra borravalót adniuk, ha úgy gondolják, a kapott szolgáltatás színvonala kivételes volt. Egyes szállodák és óceánjáró hajók belekalkulálják az üdülés árába a borravalót, így a vendégeknek nem kell aggódniuk miatta.

A szakember úgy véli, ha nem vagyunk biztosak az adott úti cél borravalókkal kapcsolatos protokolljában, mindig az a legjobb, ha előre felkészülünk. Ügyeljünk arra, hogy a nyaralás során legyen nálunk a helyi pénznemből, mivel előfordulhat, hogy a taxisofőröknek, vagy a pincéreknek kell borravalót adni (megeshet, hogy a számlán szerepel a szervizdíj, ezért érdemes ellenőrizni a nyugtát).

– Zavaró lehet, hogy mikor és mennyi borravalóval kell kalkulálni,  különösen akkor, ha addig nem használt pénznemről van szó. Bizonytalanság esetén bátran kérdezzünk meg egy helybélit vagy a személyzet egyik tagját, esetleg az utazási irodához is fordulhatunk további útmutatásért – tanácsolja Cody Candee.

Függetlenül attól, hogy az általunk meglátogatott országban adott szokás-e a borravaló vagy sem, a legfontosabb ajánlás az, hogy úgy bánjunk másokkal, ahogyan azt szeretnénk, hogy velünk bánjanak, illetve mindig legyünk udvariasak és tisztelettudóak.

Egy városi pihenés alkalmanként simán lehet olyan üdítő, mint egy tengerparti. De nem feltétlenül fővárosokban kell ilyenkor gondolkodni, hiszen a teletömött London, Párizs vagy Róma nem a legjobb választás egy stresszmentes utazáshoz. Az alábbiak viszont igen. Ez a kilenc hely vibráló kultúrát, változatos ételeket és izgalmas éjszakai életet ajánl a városi élet minden előnye mellett kisebb tömeggel és alacsonyabb költségekkel.

(Forrás: Express, fotók: Getty Images)

 

szakértő | borravaló | szokás | külföld | szabály | illedelem

FOLYTASD EZZEL

Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Sejtelmes tájak, rejtett kincsek nyomában

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa