Close
Válasz a nagy borravaló kérdésre: ennyit illik adni egyes országokban

Válasz a nagy borravaló kérdésre: ennyit illik adni egyes országokban

Egy virálissá vált tweet heves vitát váltott ki az európai és az amerikai borravaló-kultúráról.

A kontinensen tíz százalékot tartanak elfogadhatónak, ha valaki étteremben fogyaszt. Néhány európai országban azonban egyáltalán nem várják el, a bárokban pedig gyakorlatilag mindenhol ismeretlen fogalom.

Ez azonban messze elmarad más országok, például az Egyesült Államok normáitól, ahol a vastag borravaló nem csupán elvárás, hanem a felszolgálók számítanak is rá.

„Néha utálom az európaiakat”– olvasható (egy minden bizonnyal Amerikából érkező) tweetben, amely a tíz százalékos borravalóra utal. „Ők alapvetően a legrosszabb vendégek” – válaszolta rá valaki. Nemcsak a pénzről vitáznak, hanem az európaiakat egyenesen azzal vádolják, hogy „nyersek vagy erőszakosak” a pincérekkel, és órákra „letáboroznak az asztaloknál”.

Amerikában az alacsonyabb fizetéseket gyakran borravalóval pótolják ki a minimálbérig – ezt a módszert sokan kizsákmányolónak tartják. Néhányan azt tanácsolják a vendéglátásban dolgozóknak, hogy olyan országban vállaljanak inkább munkát, ahol rendesen megfizetik őket és nincsenek rászorulva a vendégek jótékonykodására.

A vita mindenesetre rávilágít a borravalóval kapcsolatos kulturális normák megértésének fontosságára, úgyhogy tekintsük is át, mi a helyzet a nagyvilágban, nehogy kellemetlen szituációba kerüljük legközelebb.

Európa

Számos nyugat- és észak-európai országban, például Németországban és az Egyesült Királyságban tíz százalék számít udvariasnak egy étteremi vacsora esetében.

Egyes vendéglátóhelyeken automatikusan hozzáadnak a számlához tíz-tizenkét százalék szervizdíjat, máshol viszont ez önkéntes alapon működik, de elvárt – különösen a magasabb kategóriájú éttermekben.

Franciaországban és Olaszországban kevésbé elterjedt a borravaló intézménye, bár még mindig nagyra értékelik. Görögországban sem erős a borravalókultúra a helyiek körében, ám a turistáktól egyre inkább elvárható. Az Egyesült Államokkal ellentétben ott az éttermi személyzet általában minimálbér körüli fizetést kap, és nem számítanak fizetés- kiegészítésként a borravalóra.

Észak-Amerika

Az Egyesült Államokban húsz százalék számít elfogadottnak az éttermekben. Nem ritka eset, hogy a jó kiszolgálásért akár huszonötöt is adnak az elégedett vendégek. Az adót viszont a legtöbb esetben csak a végén adják hozzá a számlához – a borravalót ezen felül kell tartalmaznia a végső összegnek. A bárokban gyakran adnak borravalót, legalább egy dollárt, vagy körönként annál is többet.

Kanadában is több pénzt raknak le pluszban, olyan tizenöt-húsz százalékot tartanak elfogadhatónak.

Közép- és Dél-Amerika

Bár a közép- és dél-amerikai országokban a borravaló nem feltétlenül része a helyi kultúrának, a tömegturizmus megjelenésével fokozatosan beivódott a köztudatba. Általában tíz százalékot jelölnek meg.

Az Egyesült Államok közelsége miatt magasabb borravalóra lehet számítani Mexikóban az olyan turisztikai szpotokon, mint Cancún és Playa del Carmen. Egyes éttermek szervizdíjat számolhatnak fel.

Közel-Kelet

Arrafelé nincs érvényben általános szabály a borravalóra vonatkozóan. Míg egyes országokban nem szokás, más helyeken a jó szolgáltatásért járó elismerés kifejezését jelenti. Egyesek egyfajta „alamizsnának” tekintik, amellyel az alulfizetett dolgozókat segítik, míg mások akár megvesztegetésként is értelmezhetik.

Általában véve tehát nem várják el a borravalót, de nagyra értékelik. A kedvelt turisztikai helyeken, például Dubajban azonban tíz-tizenöt százalékos borravalóval apellálnak, amit automatikusan hozzáadhatnak a számlához.

India

A borravaló a hatalmas országban sem feltétlenül része a helyi kultúrának, de a turistáktól gyakran elvárják, akik inkább aprópénzt adnak ilyenkor, mintsem egy meghatározott százalékot. Az utcai ételárusok nem igazán számítanak rá.

A táskahordástól a riksavezetésig terjedő szolgáltatásokért ellenben elvárható a borravaló, az ökölszabály kis összegre vonatkozik.

Afrika

Eltérő a dolog. A legtöbb országban nem tekintik elvárásnak a borravalót a helyi éttermekben, de a jó szolgáltatásért járó elismerésként viszont kalkulálnak vele.

Egyes turisztikai célpontokon a szervizdíjat hozzáadják a számlához, de tíz százalék borravaló is megfelelő lehet. Leginkább az alacsony fizetésű vendéglátóiparban dolgozók számítanak rá. Dél-Afrikában tíz százalék nevezhető elfogadottnak az éttermekben.

Kelet- és Délkelet-Ázsia

A távoli vidékeken nem jellemző a borravaló-kultúra.

Kínában gyakorlatilag nem is létezik, és sokszor udvariatlanságnak számít. Japánban egyenesen sértő, vissza is utasíthatják.

Ez részben azért van így, mert sok dolgozó büszke arra, hogy mindig kivételes szolgáltatást nyújt és nem a borravalóért teszi azt. Néhány dél-koreai osztja ezt a gondolatmenetet, bár a nagyvárosok magasabb kategóriájú éttermeiben előfordulhat, hogy szervizdíjat számítanak fel.

Kambodzsa, Thaiföld és Laosz helyi éttermeiben nem szokás borravalót adni és bár valószínűleg nem okoz megbotránkozást, de zavarba jöhet a másik fél. A nagyobb városokban, például Bangkokban a magasabb kategóriájú éttermek nagyrésze szervizdíjat is felszámol.

Ausztrália és Új-Zéland

Ausztráliában tíz százalék borravaló már elfogadhatónak mondható egy étteremben. Nem elengedhetetlen, de nagyra értékelik.

Új-Zélandon nem szokás és nem is kötelező, úgy tíz százaléknak azért biztosan örülnek.

Egy városi pihenés alkalmanként simán lehet olyan üdítő, mint egy tengerparti. De nem feltétlenül fővárosokban kell ilyenkor gondolkodni, hiszen a teletömött London, Párizs vagy Róma nem a legjobb választás egy stresszmentes utazáshoz. Az alábbiak viszont igen. Ez a kilenc hely vibráló kultúrát, változatos ételeket és izgalmas éjszakai életet ajánl a városi élet minden előnye mellett kisebb tömeggel és alacsonyabb költségekkel.

(Forrás: EuroNews, fotók: Unsplash)

vita | országok | étterem | Európa | illik

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Ide érdemes elmenni a hétvégén igazán különleges indiai fogásokért

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram