Close
Elárverezik az egyik legjobb állapotban lévő Botticelli-festményt

Elárverezik az egyik legjobb állapotban lévő Botticelli-festményt

Sandro Botticelli egy festményét árverezik el csütörtökön New Yorkban, a fiatal férfi portréját ábrázoló alkotásért 80 millió dollárt (23,5 milliárd forintot) várnak a Sotheby’s szakemberei.

A Fiatal férfi arcképe medalionnal című, mintegy ötszázötven éves festménye az egyik legjobb állapotban fennmaradt, magánkézben lévő alkotása az olasz mesternek, aki a firenzei reneszánsz egyik legfontosabb művésze volt Michelangelo és Leonardo da Vinci mellett. Christopher Apostle, a Sotheby’s New York-i szakértője hangsúlyozta, hogy harmincéves pályafutása alatt sohasem találkozott olyan Botticelli-képpel, amely a most árverésre kerülő alkotást minőségben, állapotában vagy jelentőségében megközelítette volna.

A Fiatal férfi köralakú szentképpel című festményen látható férfi a firenzei elithez tartozhatott

Az 1470-80-as évek táján készült mű egy titokzatos, ismeretlen fiatal férfit ábrázol, aki feltehetően a 15. század végi firenzei elithez, talán a városban uralkodó Medici-házhoz tartozott. Egyszerű, sötét ruhát visel, mögötte a kék égbolt látszik, kezében egy medalion. A kerek foglalatban egy szent arcmása látható, melyet a 14. századi sienai Bartolomeo Bulgarini mesternek tulajdonítanak.

Sandro Botticelli festménye a Sotheby’s aukciós ház londoni kiállítótermében
A festményt jelenlegi tulajdonosa Angliában vásárolta egy aukción 1982-ben 810 ezer dollárért. A Fiatal férfi arcképe medalionnal című festményre online árverésen lehet licitálni csütörtökön a Sotheby’s régi mesterek műveiből rendezett aukcióján.

Rembrandt és Vermeer is „színre lép”

Az árverésen Rembrandt Ábrahám és az angyalok című bibliai témájú festményét is áruba bocsátják, amelyet utoljára 1848-ban Londonban árvereztek el. Szerencsére az európai művészeti élet sem áll le idén, ugyanis tavasszal egy nagy szabású Vermeer-kiállítást terveznek Drezdában, amelynek középpontjában a holland aranykor zsenijének egy közelmúltban restaurált festménye lesz.

És ha már ritka festmények:

(Forrás: MTI)
Sandro Botticelli | műalkotás | new york | művészet

FOLYTASD EZZEL

Bepillanthatsz Budapest lelkébe a város egyik legismertebb szállodájában

Így fognak össze a túlélésért a hazai fitnesz- és edzőtermek

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram