Melegséget csempész a montréali télbe ez a különleges hangulatú francia étterem

A kanadai Ménard Dworkind stúdió egy meghitt francia étterem hangulatát alakította ki Montreal Villeray negyedében, meleg belső terekkel és egyedi, fehér tölggyel burkolt borospincével kiegészítve.

A nyolcvan négyzetméteres, brasserie stílusú, Casavant névre keresztelt étterem 2023 szeptemberében készült el egy 1920-as évekbeli lakóépület földszintjén, egy szendvicsező helyén.

A negyvenöt vendég befogadására alkalmas tér az art deco hatásokat ötvözi a vibráló montréali gasztroszcénával, az időtlen elegancia kortárs csavart kap benne.

A háztömb sarkán található, téglalap alakú belső térbe fehér téglahomlokzat vezet, a természetes fény több irányból érkezik a nagy, fekete keretes kirakatablakokon keresztül.

A padlót a Daltile cég 3D-mintás matt csempéi tarkítják, amelyeket egyedi mozaikba rendeztek, míg a falakon bézs színű csempe fut végig.

A két külső fal mentén sötét narancssárga, kordbársony ülőgarnitúra fut körbe, míg két hosszú, magas tetejű asztal áll a térben. A vintázs francia bisztrószékeket egy másik vendéglőtől szerezték be.

Az egyik belső fal a bárpulttal és az egyedi fehér tölgy boros szekrénnyel fókuszpontként szolgál, ahol natúr borok széles választéka áll a nyers fából készült szekrényekben, lekerekített üveges ajtók mögött.

Mint Guillaume Ménard elmondta, a boros szekrény volt a középpontban, amikor elkezdték a megbeszéléseket az ügyfelekkel. Fontos volt, hogy bárhol is ül vagy áll az ember, ezt láthassa Miután a falon található, hamar odavonzza a tekintetet, amiben a bárpult mögött zajló tevékenységek és a belőle áradó fény is segít.

A negyedik fal mögött található a kompakt konyha, amelynek átadóablaka az étkezőtérbe nyílik, hogy mögötte látni lehessen, ahogyan készülnek az ételek, valamint ezen a részen kaptak helyet a mosdók is, amelyekhez sötétkék folyosó vezet.

A plafonon különleges, színes hangszigetelő panelekből készült bemélyedés található, ami hozzájárul az étterem eklektikus és hívogató jellegéhez, miközben segít a megfelelő akusztika kialakításában. Ugyanakkor mélységet, komfortosságot és színeket kölcsönöz a térnek, és világításként is funkcionál, miután egy LED-csík fut rajta végig.

A helyben készült és beszerzett anyagok mellett a helyiségben olyan művészi részletek is megjelennek, mint Nicolas Grenier helyi alkotó festménye és Carlo Nason vintázs Medusa függőlámpája, amely a kirakaton keresztül is megmutatja az étterem varázsát a járókelőknek.

Montréalban rengeteg jó étterem létezik, de amit sokáig a legjobbnak tartottak, az pont nem létezett sosem.

(Forrás: Dezeen, képek: David Dworkind/Dezeen)

brasserie | nagy sztori | montreal | Ménard Dworkind | kanada

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom