Ha nem akarnak késni, csak kevesebb jegyet adhatnak el ezeken a vonatokon

Miután Nagy-Britanniában bevezették a határellenőrzést, nem lehet teljesen megtölteni a kontinensre közlekedő vonatokat.

A Brexit után az útlevélellenőrzések miatt időigényesebbé vált a határátlépés, főleg, mert az érintett állomások létesítményeit az EU-n belüli utasforgalom kezelésére tervezték, nem a hosszas procedúrákra.

Az utasoknak a határon legalább harminc százalékkal több időt kell várniuk, a megváltozott körülmények miatt pedig egyes nemzetközi járatokon korlátozni kellett az eladható jegyek számát.

Az Eurostar Londonból induló és oda érkező, reggeli, kontinentális vonatain például maximum 550-en utazhatnak, így 350 ülőhely, azaz a kapacitás 39 százaléka üresen marad. Később a nap folyamán azután már több férőhely is betölthető, de a korábbi 18 helyett már csak napi 14 járat közlekedik például London és Párizs között.

Az amszterdami Centraal pályaudvar kapacitása még korlátozottabb, itt a vonatoknak több mint a háromnegyedét üresen hagyják.

A 900 ülőhelyből csak 250-et lehet eladni, és további 175 utast vehetnek fel Rotterdamban, vagyis a vonat félig sincs tele, amikor elhagyja Hollandiát, de megáll még Brüsszelben is.

Az Eurostar vezérigazgatója, Gwendoline Cazenave szerint azonban ez nem lesz mindig így. Mint mondta, Amszterdamban 2025-től szeretnék megnyitni a továbbfejlesztett létesítményeket, amelyek segítségével 600 utasra nőhet a vonatok kapacitása. Addig viszont nem nyitják újra a kenti, ebbsfleeti és ashfordi állomásokat, amíg meg nem oldják a fennálló problémákat.

Eközben az Eurostar Németország felé is szeretne terjeszkedni. Azt egyelőre nem tudjuk, hogy mikor valósulnak meg ezek a tervek, de lehet, hogy előbb fogunk tudni utazni közvetlen járattal Berlinből Párizsba, mint Londonba.

(Forrás: Independent, képek: Getty Images)

késés | Európa | vasút | vonat | brexit

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom