Close
Életveszélyessé vált az idilli falu, mostantól senki nem léphet be, aki nem ott lakik

Életveszélyessé vált az idilli falu, mostantól senki nem léphet be, aki nem ott lakik

A svájci Graubünden kanton keleti részén fekvő Brienz lakosainak el kell hagyniuk a falut, mert a következő napokban nem kevesebb, mint kétmillió köbméternyi szikla fog lezúdulni a felette lévő hegyről.

Az evakuálási parancs ugyan nem érte teljesen váratlanul a falu megmaradt, mintegy hetven lakosát, mert már jó ideje tudják, hogy a település geológiailag kockázatos helyen fekszik. A föld, amire épült, folyamatosan csúszik a völgy felé, emitt már a templomtorony is megdőlt, és sorra jelennek meg repedések az épületek falán, a helyiek pedig már hozzászoktak, hogy alkalmanként nagy szikladarabok gördülnek le a kertjeikbe.

Azt azonban nem gondolták, hogy ilyen hamar el kell hagyniuk szeretett otthonukat, miután a geológusok arra figyelmeztettek, hogy a sziklamozgás felgyorsult, és a sziklafal egyik része évente mintegy 32 métert csúszik.

Eredetileg a nyár végére tervezték az esetleges evakuálást, a héten azonban hirtelen jött a távozásra felszólító parancs.

Mostantól kezdve senki sem léphet be, aki nem Brienzben lakik, és legkésőbb péntekig minden falubelinek el kell hagynia a települést.

A kép illusztráció

A legtöbb lakosnak a szomszédos falvakban ajánlottak szállást, például Lenzerheide üdülőhelyen, ahol rengeteg most a hely, mivel a síszezon véget ért, és még nem kezdődött el a nyár, de ez nem állandó megoldás.

A helyzet kialakulásában a klímaváltozás is közrejátszik, mert ahogy a gleccserek zsugorodnak, és a magasan a hegyekben lévő jlg olvadni kezd, a kőzet instabillá válik.

A heves esőzések eróziót és földcsúszamlásokat okoznak, és úgy tűnik, ez történt Brienzben is. Az előrejelzések szerint egész héten további nagy esőkre lehet számítani, ezért döntöttek hirtelen az evakuálás mellett.

A hőhullámok és az olvadó gleccserek miatt idén is járhatatlanná válhat az Alpok több ikonikus túraútvonala, ebben a városban pedig akár halálos áldozatokat is követelhet a kánikula.

(Forrás: BBC, képek: Wikipédia, Unsplash)

Brienz | Svájc | evakuáció | evakuálás | sziklaomlás

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Drónok csapódtak az M3-as autópályára, lezárták a szakaszt a nyomozók

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram