Életveszélyessé vált az idilli falu, mostantól senki nem léphet be, aki nem ott lakik

A svájci Graubünden kanton keleti részén fekvő Brienz lakosainak el kell hagyniuk a falut, mert a következő napokban nem kevesebb, mint kétmillió köbméternyi szikla fog lezúdulni a felette lévő hegyről.

Az evakuálási parancs ugyan nem érte teljesen váratlanul a falu megmaradt, mintegy hetven lakosát, mert már jó ideje tudják, hogy a település geológiailag kockázatos helyen fekszik. A föld, amire épült, folyamatosan csúszik a völgy felé, emitt már a templomtorony is megdőlt, és sorra jelennek meg repedések az épületek falán, a helyiek pedig már hozzászoktak, hogy alkalmanként nagy szikladarabok gördülnek le a kertjeikbe.

Azt azonban nem gondolták, hogy ilyen hamar el kell hagyniuk szeretett otthonukat, miután a geológusok arra figyelmeztettek, hogy a sziklamozgás felgyorsult, és a sziklafal egyik része évente mintegy 32 métert csúszik.

Eredetileg a nyár végére tervezték az esetleges evakuálást, a héten azonban hirtelen jött a távozásra felszólító parancs.

Mostantól kezdve senki sem léphet be, aki nem Brienzben lakik, és legkésőbb péntekig minden falubelinek el kell hagynia a települést.

A kép illusztráció

A legtöbb lakosnak a szomszédos falvakban ajánlottak szállást, például Lenzerheide üdülőhelyen, ahol rengeteg most a hely, mivel a síszezon véget ért, és még nem kezdődött el a nyár, de ez nem állandó megoldás.

A helyzet kialakulásában a klímaváltozás is közrejátszik, mert ahogy a gleccserek zsugorodnak, és a magasan a hegyekben lévő jlg olvadni kezd, a kőzet instabillá válik.

A heves esőzések eróziót és földcsúszamlásokat okoznak, és úgy tűnik, ez történt Brienzben is. Az előrejelzések szerint egész héten további nagy esőkre lehet számítani, ezért döntöttek hirtelen az evakuálás mellett.

A hőhullámok és az olvadó gleccserek miatt idén is járhatatlanná válhat az Alpok több ikonikus túraútvonala, ebben a városban pedig akár halálos áldozatokat is követelhet a kánikula.

(Forrás: BBC, képek: Wikipédia, Unsplash)

evakuáció | Brienz | Svájc | sziklaomlás | evakuálás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom