Close
Ebben az európai városban van a legnagyobb esélye, hogy valaki meghal egy hőhullámban

Ebben az európai városban van a legnagyobb esélye, hogy valaki meghal egy hőhullámban

Egy tanulmány a 2000 januárjától 2019 decemberéig terjedő idősávban vetette össze a “nem optimális hőmérsékleti viszonyok” miatt bekövetkezett haláleseteket Európa 854 városában, minden korcsoportban.

Az eredmények szerint pedig a párizsiak jártak a legrosszabbul, a francia fővárosban ugyanis az 85 éves és annál idősebb lakosok 1,6-szor valószínűbben haláloznak el a hőmérséklet emelkedése miatt, mint az európai átlag. Ezután Amszterdam és Zágráb következik a hőség okozta halálozás kockázatát tekintve.

De miért nagyobb a kockázat Párizsban, mint más európai városokban? A tanulmány szerint a hőség okozta halálozások száma a 2003-as hőhullám során ugrott meg igazán, amely különösen súlyosan érintette Franciaországot. A társadalmi-gazdasági feltételek, a zöldpolitika és a zöldfelületek hiánya mindenhol befolyásolja a klímaváltozás hatásait, de Párizsban van ezeken kívül egy speciális tényező is:

a háztetők sok helyen cinket tartalmaznak, ami elnyeli a hőt, így tovább melegíti a házakat.

A tanulmányból az is kiderült, hogy bár a halálozás kockázata az életkorral nő, a szélsőséges hőség minden korosztályt homogénebb módon érint, mint a szélsőséges hideg.

Több más jelentés jutott korábban arra a következtetésre, hogy Párizsban 2080-ra évente már 34 napon át lehet hőhullámokkal számolni, szemben a 2010-es évek évi 14 napos átlagával, és az egyik tanulmány szerint az évszázad közepére a francia fővárosban akár 50 fok feletti forróság is lehet.

Franciaország egyes részein egyébként a vízhiány is súlyos problémákat okoz, ami miatt nemrég be is tiltották a nyár egyik eddig szinte elengedhetetlen tartozékát. A szélsőségessé váló időjárás ugyanakkor azt is befolyásolhatja, hogy hová indulunk nyaralni.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images, Unsplash)

kockázat | hőmérséklet | hőhullám | Európa | párizs

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Ezeken az olasz strandokon nem lesz tömeg a nyáron, nem léphetnek be akármennyien

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram