Close
Ez a festői város fogja magát és kilométerekkel arrébb költözik

Ez a festői város fogja magát és kilométerekkel arrébb költözik

A 2018-as költözés után a város most ismét készen áll, hogy látogatókat fogadjon.

Kiruna Svédország legészakibb városa. Az 1800-as évek vége óta bányászvárosként funkcionált, hogy aztán a világ legnagyobb földalatti vasércbányájává nője ki magát.

A működés azonban destabilizálta a talajt, amelyen a város áll.

Az állami tulajdonban lévő üzemeltető vállalat azonban ahelyett, hogy bezárta volna a bányát, több mint kétmilliárd dollárt fizetett a lakosságnak, hogy az egész várost – így a lakóotthonokat, az üzleteket és a nevezetességeket –elköltöztesse.

Szeptemberben a tisztviselők átvágták a szalagot Kiruna új, ideiglenes városközpontján, amely körülbelül három kilométerrel költözött arrébb. A High North News értesülései szerint a teljes városátmozgató projekt 2035-ig tart, ekkor ezt a városközpontot felszámolják majd, és a helyére új, fejlettebb centrum kerül.

Addigra mintegy hatezer lakos költözik háromezer új otthonba.

A kirunai óratorony már új helyén áll, még 2018-ban költözött át. A helyi gótikus, fából készült templomot pedig a tervek szerint 2025-ig mozgatják át.

Összesen húsz történelmi vagy műemlék épületet költöztetnek át a következő évtizedben.

Nem Kiruna az egyetlen, mozgásban lévő város a svéd Lappföldön. Malmberg egybeolvad a közeli Gällivaréval, mivel ez is a régió hatalmas bányáinak útjába áll. Ebben a projektben háromezerkétszáz lakost helyeznek át és kétezer új otthont építenek fel. A munkálatok várhatóan 2032-ben fejeződnek be, a település pedig új iskolával és sportcsarnokkal is gazdagodik majd.

Mindhárom város csodálatos természeti környezetben fekszik, nyáron az éjféli nap, télen pedig az északi fény ragyogja be őket. Számos fantasztikus szálloda várja ott a látogatókat.

A Scandic Kiruna egy udvaron osztozik az új városházával és egy olyan közösségi térrel, ahol előadásokat és kiállításokat rendeznek. A szálloda kétszázharmincegy szobával rendelkezik,

szaunájából pedig megfelelő időjárás esetén a sarki fény is megfigyelhető.

Szintén a közelben található az Icehotel, ahol a vendégek egyedülálló,

modern jégkunyhó-élményben részesülhetnek.

Luleå közelében a látogatók a Brändön Lodge-ban foglalhatnak szállást. A tizenöt kabinnal rendelkező komplexum a Botteni-öböl északi peremén fekszik. Kifejezetten jó választás lehet az Aurora Hideaway Cabin-juk, amelyet motoros szánnal lehet elérni, az ott felszolgált vacsorát pedig érintetlen helyen, a kandalló ropogása mellett, az Aurora Borealis fantasztikus fényjátéka mellett lehet elfogyasztani.

(Forrás: Travel & Leisure, fotók: Jake Emen, Getty, Scandic Hotels, Icehotel, Swedish Lapland)

lappföld | bányaváros | svédország | kiruna | sarki fény

FOLYTASD EZZEL

Melyik a legbiztonságosabb hely a repülőn? Ez a kutatás elárulja

Újabb állomásokkal bővül az európai hálókocsis hálózat

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram