Close
Egy távoli város, ahol a jegesmedve és a sarki fény is mindennapos vendég

Egy távoli város, ahol a jegesmedve és a sarki fény is mindennapos vendég

Amikor Churchillben átkelünk az úton, nagyon fontos, hogy mindkét irányban nézzünk szét, mert előfordulhat, hogy egy jegesmedve bóklászik éppen arrafelé. A kanadai kisváros nemcsak a “világ jegesmedve-fővárosa”, hanem egyben a legdélebbi hely a Földön, ahol ezeket az állatokat vadon lehet látni.

Bár az úti cél első számú vonzerejét a gyönyörű négylábúak jelentik, ennél sokkal többet ad.

Először is, érdemes felnézni az égre, mivel Churchillben évente átlagosan háromszáz éjszaka elkapható a lenyűgöző sarki fény.

És akkor még nem beszéltünk a belugákról; főszezonban a világ legkomolyabb beluga-vándorlását lehet megfigyelni, amikor szinte ellepik a Chruchill-folyó torkolatát.

A manitobai kisváros aprócska helynek számít ugyan, cserébe rengeteg izgalmas kalandot tartogat. Nem egyszerű ellenben kiválasztani, hogy melyik természeti csodát mikor és hogyan nézzük meg. Ehhez adunk pár tippet.

Odaút

A Hudson-öbölben fekvő Churchill Kanada legészakibb tengeri kikötője, amely nagyjából 140 kilométerre található a Manitobát és Nunavutot összekötő határtól. A távoli városba nem igazán vezetnek utak, úgyhogy repülővel vagy vonattal közelíthető meg a legegyszerűbben. Winnipegből repülővel körülbelül két óra alatt lehet eljutni Churchillbe, vasúton 48 órányi zötyögést igényel.

Bár repülőjárat egész évben közlekedik, ajánlott jó előre lefoglalni a jegyet. Az élmény maximalizása érdekében  érdemes többnapos all-inclusive csomagokat kínáló utazásszervezőn keresztül utazni; a Frontiers North ajánlata tartalmaz például privát charterjáratot Churchillbe és vissza, illetve az ott tartózkodás idejére valamennyi étkezést, szállást és túrát.

Időzítés

Belugák, medvék vagy sarki fény? Mielőtt elkezdünk komolyan fantáziálni egy churchilli tripről, ki kell választanunk, melyik természeti csodát részesítjük előnyben, mivel mindegyiknek megvan a maga extra évszaka.

Az ősz (október-november) például a jegesmedvék megfigyelésére ideális, ugyanis a jegesmedvék olyankor a Hudson-öböl partjainál cirkálnak a jég befagyására várva. Október vége felé még a hóesés előtt megpillanthatóak a robosztus állatok, amikor a táj őszi színekben pompázik.

November közepétől a jégnek és a hónak köszönhetően már megváltozik a háttér és egy teljesen fehér téli csodavilággá alakul át.

A tél (február-március) a sarki fény levadászására a legjobb, mivel a hideg, csípős éjszakáknak köszönhetően kevesebb felhő takarja az eget. A melegebbnek mondható nyári szezonban (július-augusztus) pedig bölények gyűlnek össze ezerszámban a Churchill-folyó torkolatánál.

Aktivitás

Churchill a világ legdélebbi pontja, ahol vadon élő jegesmedvékkel találkozhatunk. A terület egy édesvízi öbölben található és azért számít népszerűnek a jegesmedvék körében, mert így hamarabb jutnak hozzá a táplálékforrásukhoz. Ott alakul ki először a jég és olvad el utoljára – ez pedig egész évben igazi paradicsom a jegesmedvéknek, melyek egyébként más medvefajokkal ellentétben nem alszanak téli álmot.

A Kanadai Vadvédelmi Szolgálat szerint körülbelül ezer jegesmedve kóborol szabadon a térségben, de a tundra érzékeny környezete és az állatok ragadozó természete miatt nem lehet csak úgy l’art pour l’art kalandozni közöttük gyalog vagy autóval. Vezetett túrán viszont igen. A Tundra Buggy szervezésében eredeti tundrajárművel csapathatunk, ami nemcsak a zord terepen képes közlekedni, hanem exkluzív hozzáférést biztosít a Churchill Wildlife Management Area (CWMA) területére, ahol a legnagyobb eséllyel lehet meglesni a macikat. A magas teherautók fenntarthatóak is; tavaly a Frontiers North dobta piacra a világ első, teljesen elektromos Tundra Buggyját, és a tervek szerint a következő tíz évben az összes járművüket átalakítják majd.

A táncoló fények évente akár háromszáz éjszakán át is megfestik Churchill égboltját. A Frontiers North túráján a város környékén öt egyedülálló helyszínről lehet megcsodálni a jelenséget, köztük a Dan’s Dinerből, amely a fagyott tundrán fekszik, igencsak félreeső helyen.

A Churchill-folyó torkolatának meleg, sekély vize a nyári hónapokban pedig több ezer belugát csalogat oda, így a mutatós tengeri élőlényeket a szárazföldről és a tengerről is könnyű észrevenni. Az ugyancsak a Frontiers North által szervezett Belugas, Bears, and Blooms nevű túra lehetővé teszi, hogy a partról vagy hajóról megnézzük (és halljuk) a “tenger kanáriját”. Nyáron pedig kis szerencsével jegesmedvéket is láthatunk, amint a jégen töltött hónapok után a partra úsznak, hogy a tengeren falatozzanak egy kicsit.

A jégkorongon, a juharszirupon és a vadonban kóborló jávorszarvasokon túl mutatjuk, mit érdemes megnézni és átélni a hatalmas észak-amerikai országban.

(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Getty Images)

 

beluga | nagy sztori | utazás | jegesmedve | kanada

FOLYTASD EZZEL

Középkori mesevilágba repít a kőkunyhók falva Olaszországban

Kiderült, melyek az Egyesült Királyság kedvenc és legtöbbet kritizált látványosságai

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram