Pingvinek sétálnak a meseszép brit szellemfaluban, távol a civilizáció zajától

Grytviken egy gyönyörű brit falu távol az öreg kontinenstől. Annyira távol, hogy e brit földön pingvinek éldegélnek, a századfordulón pedig közkedvelt expedíciós bázisnak számított.

A falut 1904. november 16-án alapította a norvég tengerészkapitány, Carl Anton Larsen. Déli-Georgia-sziget legnagyobb települése eredetileg bálnavadász-állomás volt, amely egy birodalmi transzantarktiszi expedíció déli kiindulópontja volt az első világháború kitörésekor, 1914-ben.

Az expedíciót az a Sir Ernest Shackleton vezette, aki az Antarktisz-kutatás aranykorának egyik kiemelkedő alakjaként vonult be a történelembe.

Ernest Shackletont a szigeten érte utol a halál 1922-ben – ezzel pedig véget ért az Antarktisz-kutatás aranykora; a korszak, amikor a nagyrészt ismeretlen kontinens földrajzi és tudományos felfedezése még hagyományos felfedezőutakkal, modern technikai vívmányok nélkül valósult meg.

Grytviken a Shackleton–Rowett-expedíció során, 1922-ben
Ernest Shackleton sírja a távoli szigeten található

Grytviken ma már kimeríti a szellemfalu fogalmát: a település teljesen elnéptelenedett,

mindez pedig a bálnavadászat hanyatlásához köthető. A faluban mintegy háromszáz ember élt még a múlt század harmincas-negyvenes éveiben, jelentős részük bálnavadászatból; azonban idővel a bálnaállomány annyira megcsappant, hogy már nem érte meg fenntartani a feldolgozó bázist, így 1966-ban bezárták azt.

Grytviken ennek ellenére továbbra is népszerű helynek számít a kalandorok körében. Az idilli hely csendes, mint egy félbehagyott költemény, a világ végi életérzés pedig itt szinte tényleg tapintható: az öreg kontinenshez vagy a greenwichi koordinátákhoz képest a világ túlsó felén, szinte már annak végén időzhetünk, közel a déli jéghegyekhez, ahol jóformán már egy lélek se jár.

A sziget az Antarktiszra látogató tengerhajók kedvelt állomása, a turisták pedig általában megállnak itt, hogy meglátogassák Shackleton sírját.

Ha erre járunk, érdemes a Dél-Georgiai Múzeumot is felkeresni, amely csak a nyári turisztikai szezonban van nyitva.

2011 novemberében a Shackleton jobbkezének tartott Frank Wild hamvait is ide hozták. Frank Wild szintén egy híres brit felfedező volt, aki öt antarktiszi expedícióban is részt vett, ezekért

négyszer nyerte el a Polar Medalt – ez rajta kívül csak egy embernek sikerült ennyiszer.

A szigeten található templom a bolygó egyik legdélebbi istenháza. Külön érdekesség, hogy az imaház – amelyet a bálnavadászok templomának is neveznek –egy évszázadon át a Den norske kirke nevű norvég evangélikus egyházhoz tartozott, 2013 óta viszont a – szintén brit külbirtoknak számító – falkland-szigeteki anglikán egyház része.

A templomon nyomot hagytak a kemény évtizedek, azonban 1996 és 1998 között a Dél-Georgiai Múzeum alkalmazottai önkéntesek bevonásával kicsit ráncba szedték a magányos építményt – és bár misét nem tartanak benne, néha így is különleges rendezvényeknek ad otthont. A templomnak egyébként egy camoszerep is jutott a 2006-os Happy Feet című animációs filmben.

Grytviken nagyjából egy szélességi körön helyezkedik a dél-amerikai Tűzfölddel. A tundra klímájú szigetre hosszú telek és rövid nyarak jellemzők, így érdemes a legmelegebb nyári hónapban, januárban felkeresnünk – kedvenc csillagunk ekkor már hajnali négy órakor rávirrad a szellemfalura, míg a naplemente csak este kilenc után jön el. Így aki szeretné felfedezni a sziget élővilágát, annak ezekben a hetekben jócskán jut a napos órából, amely a pólusok felé haladva bizony néha megfizethetetlen.

Európában is akad egy szellemtelepülés, amely nemrég újra megnyitotta kapuit:

Mintegy ötven év után megnyitották Varószia kapuit a civilek előtt

Varószia a hatvanas-hetvenes években egy valóságos üdülőparadicsom volt, ahová visszatérő vendég volt Richard Burton, Brigitte Bardot, Marilyn Monroe és Elizabeth Taylor is.

szellemfalu | külbirtok | Anglia | antarktisz | nagy sztori

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom