Eladó a budapesti születésű építész cannes-i buborékháza

Eladóvá vált a világ egyik legkülönösebb lakóháza, a cannes-i Palais Bulles, amely egykor Pierre Cardin tulajdonában volt, rengeteg exkluzív partit, divatbemutatót tartottak kertjében és magában az épületben is. A pontos árát nem tudjuk, de néhány érdekességet összeszedtünk erről a különös alkotásról.

A buborékház tervezője Antti Lovag, aki annak ellenére, hogy édesanyja finn, apja orosz származású, 1920-as budapesti születése miatt egész életében magyarnak vallotta magát. Lovag hajómérnöknek tanult, később Párizsba ment, hogy a Nemzeti Szépművészeti Akadémia hallgatója lehessen, ahol Jean Prouvé is a mentorai közé tartozott.

Nyugodtan mondhatjuk, hogy a különc építész főműve lett a Palais Bulles, de a francia Riviérán két hasonló koncepciót követő épületegyüttest is tervezett: az első a Maison Gaudet volt, mely harminc éven át épült, csak ezután következett a Palais Bulles, mely ismervén az eljárást, már hamarabb megépült, mint elődje. Második tulajdonosa maga a francia divatmogul, Pierre Cardin lett. A Palais Bulles nem éppen sablonos hely, ezt pedig a divatcézár jócskán ki is használta.

"Az Estréel-be kapaszkodó palota a saját Paradicsomommá vált. Ezek az épített sejtek gyakorlatilag a fejemben élő tervek fizikai leképezései. Ez egy múzeum, egy műalkotás, egy életstílus" – vallotta Cardin a szívének kedves nyaralóról.

Kicsit olyan, mintha a Jetson család meséje elevenedne meg, de van benne valami üvöltően diszkós, hetvenes évekbeli is. Egy egyenest nem találunk az épületben, az íveket követik az odabentre tervezett bútorok is, legyen az egy masszív kanapé vagy egy dizájnkandalló.

Teraszai, medencéi is ívesek és gömbölyűek, rádásul mesés a kilátás a Földközi-tengerre, és ezt minden szinten ki is használta az építész.

A buborékok üvegablakai sokszor néznek a végtelen kékség felé. Hangulatát és dekoratív mivoltát nemcsak tulajdonosa, Cardin használta ki, hogy divatbemutatókat, fotózásokat, exkluzív partikat tartson, de megannyi márka élt a lehetőséggel, hogy egy ilyen különleges helyszínre invitálja partnereit. Az MTV, a Canal+, a Renault, a Lego, a Christian Dior és a Rolls-Royce is bekérte magát a Palais Bulles-be.

Az épület hasznos területe összesen ezerkétszáz négyzetméter, de olyan extrát is találunk a telken, mint például az ötszáz fő leültetésére alkalmas amfiteátrum.

Olyan hely ez, ahová egyszer mindenki be szeretne jutni, aki látta már. Fotókon vagy élesben, kicsit az ingatlan fülé kúszva, az mindegy. Varázslatos és titokzatos, egy lángelme műve, amit kár lenne veszni hagyni. Szerencsére a legszakavatottabbak foglalkoznak értékesítésével, így a Christie's oldalán érdeklődhetnek utána a vagyonosok, világsztárok. Mi így elsőre Lenny Kravitzre gondoltunk, aki maga is otthonosan mozog a divat világában, és bolondul a hetvenes évekért. Párizsban már van egy főhadiszállása... miért ne költözhetne a Côte d’Azur-re?

Ez is érdekelhet:

Ezt a helyet szívesen katapultálnánk az ausztrál Aranypartról a Balatonra

Az ausztrál Burleigh Pavilion egyesíti mindazt, amit annyira csodálunk Ausztráliában: az óceáni jelenlétet, az esztétikai érzéket, a napfényt és a kedvességet.

(Fotók: Alamy)

építészet | antti lovag | pierre cardin | francia riviéra | bubble house

FOLYTASD EZZEL

Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Ilyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom