Close
Eladó a budapesti születésű építész cannes-i buborékháza

Eladó a budapesti születésű építész cannes-i buborékháza

Eladóvá vált a világ egyik legkülönösebb lakóháza, a cannes-i Palais Bulles, amely egykor Pierre Cardin tulajdonában volt, rengeteg exkluzív partit, divatbemutatót tartottak kertjében és magában az épületben is. A pontos árát nem tudjuk, de néhány érdekességet összeszedtünk erről a különös alkotásról.

A buborékház tervezője Antti Lovag, aki annak ellenére, hogy édesanyja finn, apja orosz származású, 1920-as budapesti születése miatt egész életében magyarnak vallotta magát. Lovag hajómérnöknek tanult, később Párizsba ment, hogy a Nemzeti Szépművészeti Akadémia hallgatója lehessen, ahol Jean Prouvé is a mentorai közé tartozott.

Nyugodtan mondhatjuk, hogy a különc építész főműve lett a Palais Bulles, de a francia Riviérán két hasonló koncepciót követő épületegyüttest is tervezett: az első a Maison Gaudet volt, mely harminc éven át épült, csak ezután következett a Palais Bulles, mely ismervén az eljárást, már hamarabb megépült, mint elődje. Második tulajdonosa maga a francia divatmogul, Pierre Cardin lett. A Palais Bulles nem éppen sablonos hely, ezt pedig a divatcézár jócskán ki is használta.

“Az Estréel-be kapaszkodó palota a saját Paradicsomommá vált. Ezek az épített sejtek gyakorlatilag a fejemben élő tervek fizikai leképezései. Ez egy múzeum, egy műalkotás, egy életstílus” – vallotta Cardin a szívének kedves nyaralóról.

Kicsit olyan, mintha a Jetson család meséje elevenedne meg, de van benne valami üvöltően diszkós, hetvenes évekbeli is. Egy egyenest nem találunk az épületben, az íveket követik az odabentre tervezett bútorok is, legyen az egy masszív kanapé vagy egy dizájnkandalló.

Teraszai, medencéi is ívesek és gömbölyűek, rádásul mesés a kilátás a Földközi-tengerre, és ezt minden szinten ki is használta az építész.

A buborékok üvegablakai sokszor néznek a végtelen kékség felé. Hangulatát és dekoratív mivoltát nemcsak tulajdonosa, Cardin használta ki, hogy divatbemutatókat, fotózásokat, exkluzív partikat tartson, de megannyi márka élt a lehetőséggel, hogy egy ilyen különleges helyszínre invitálja partnereit. Az MTV, a Canal+, a Renault, a Lego, a Christian Dior és a Rolls-Royce is bekérte magát a Palais Bulles-be.

Az épület hasznos területe összesen ezerkétszáz négyzetméter, de olyan extrát is találunk a telken, mint például az ötszáz fő leültetésére alkalmas amfiteátrum.

Olyan hely ez, ahová egyszer mindenki be szeretne jutni, aki látta már. Fotókon vagy élesben, kicsit az ingatlan fülé kúszva, az mindegy. Varázslatos és titokzatos, egy lángelme műve, amit kár lenne veszni hagyni. Szerencsére a legszakavatottabbak foglalkoznak értékesítésével, így a Christie’s oldalán érdeklődhetnek utána a vagyonosok, világsztárok. Mi így elsőre Lenny Kravitzre gondoltunk, aki maga is otthonosan mozog a divat világában, és bolondul a hetvenes évekért. Párizsban már van egy főhadiszállása… miért ne költözhetne a Côte d’Azur-re?

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Alamy)

cote d’azur | futurista | antti lovag | buborékház | építészet

FOLYTASD EZZEL

Így néz ki Jennifer Lopez 15 milliárd forintos villája

Elképesztő környezetben fekszik Kevin Costner pazar és egyébként kiadó birtoka

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram