Close
Ahol Alaszka és Loch Ness találkozik – Végigkóstoltuk a téli menüt a High Note SkyBarban

Ahol Alaszka és Loch Ness találkozik – Végigkóstoltuk a téli menüt a High Note SkyBarban

A híresen profi, és a nagyközönség által többször is a világ legjobb szállodájának választott Aria Hotelben minden élére van állítva. Az ízlésről lehet vitatkozni, de a helyről tényleg lesüt a profizmus, akár a lobbiban időzünk el egy kicsit, akár a szálloda tetejére álmodott, négy évszakos High Note SkyBarban.

Azt hihetnénk, egy tetőteraszra épített bár nyarat kíván, és nem is tévedünk nagyot: tavasztól őszig sokszor nézzük irigykedve, ahogy a sárga párnák között pezsgőző hedonisták Instagram-bajnok fotókat posztolnak a SkyBarból, háttérben a Bazilikával.

A hűvösebb időre viszont idén először komoly koncepcióval álltak elő, aminek már izgalmas részleteit láttuk itt-ott, de végre eljött a kóstolás ideje is.

A Forest – azaz erdő – névre keresztelt, az ételekben és italokban egyaránt megjelenő téma igazi csapatmunka eredménye, ami egyébként nem titkolt cél a helyen.

Magyarországon először fordul elő, hogy chef, cukrász és bártender ilyen szinergiában dolgozik. Ők hárman együtt mély ízvilágú, különleges koktélokat és ehhez készült ételeket és desszerteket alkotnak kreatív szimbiózisban — áll a High Note weboldalán.

Az erdőkoncepció ennek az együttműködésnek igazi manifesztációja, hiszen a jelenlegi koktél- és barfood lap minden egyes elemében erősen visszaköszön. A különleges kampány márciusig tart, a háttérben viszont már komoly munka folyik: ahogy a fagyos vadon témája, úgy a tavaszi-nyári elképzelés is rengeteg ötletelést, kreatív energiát és csapatmunkát kíván.

Az ötletgazda a Forest esetében a Gerbeaud vezetősége volt, a kidolgozásban pedig Anger Borbála bármenedzser, Kövér Gergely séf és Szabó Zsuzsanna cukrász voltak a zászlóvivők.

A kiindulópontot a koktélok jelentették: a High Note oszlopos bártenderei (Orsi, Borbála, Zoli, Norbert, Richárd, Lionel, Barna és Péter) fejenként három-négy témába illő koktélt készítettek a saját ötletek alapján, majd ezeket összekóstolva, a kiválasztott koktélok mellé készültek az ételek.

A fő cél az volt, hogy vizuális megjelenésükben és ízvilágukban is passzoljanak egymáshoz. A mixerekhez hasonlóan a séfek is három-négy ételt készítettek az italokhoz, amelyekből a végén választottak.

Így született meg az a tizenhárom koktél, nyolc főétel és négy desszert, ami magában hordozza az erdő illatait, ízeit és látványát.

A szoros kooperációt pedig a menüt fellapozva is visszaköszön: a fák gyökérzetében megjelenik a mixerek neve és arca, a lombban pedig az ételek megálmodói sorakoznak. A hangzatos, már-már filozofikus háttéren túl az mindenképp piros pontot érdemel, hogy minden koktél mellett ott a megálmodó bártender neve is, így könnyű az italhoz nevet és arcot társítani.

A menüt egyébként az évszakhoz hűen nehezebb, téliesebb, sok összetevős ételek és italok alkotják, és gyakran megjelenik egy-egy élő levél, moha vagy akár kő is a tálalásban.

A koktéloknál nem ritka, hogy lámpásban, üstben, hordóban vagy fadobozban érkeznek az asztalra, az ételeknél pedig a molekuláris gasztronómiába is belekóstolhatunk – mondjuk, ha a Lápok gyümölcsé-t kérjük, amiben a kacsamellhez lilakáposzta-por is kerül –, de kérhetünk fenyőággal marinált lazacot és dohánykávéval megőrjített vaddisznópofát is.

De ne szaladjunk ennyire előre, mondjuk és mutatjuk, miket érdemes kóstolni:

Aki szereti az olívát, annak hiba kihagyni az Olívák-at: Montecchia Cerignola (a legnagyobb, lágy, édes ízvilágú, olasz olíva), Montecchia Nocellara (szicíliai Nocellara di Belice fajta, édes, lágy, ropogós héjjal), és Ranise Taggiasca (Liguriai Taggiasca régiójából) bogyókat kapunk az asztalra, elég jó kísérői bármilyen italnak.

Poison, azaz sloe gin alap, fekete berkenye, lime, cukor, rózsás limonádé és angelikagyökér bitter

De kérhetünk tartalmasabb ételeket is – és most nem egy komplett éttermi fogásra kell gondolni, hanem az italok mellé tökéletesen passzoló, épp csak elég barfoodra –, mint például a Vuk-inspirálta Tás, azaz kacsamáj mousse, karamellizált szilva, vörösborgél, kacsamellsonka, briós chips és pekándió.

A már említett, fenyővel marinált lazac is vizuális kényeztetés, nem mellesleg összetett, izgalmas ízeket is hoz. Az Alaszka névre keresztelt ételt lazackaviár géllel, fenyőmaggal és egy kis citrommal kóstolhatjuk.

A legnépszerűbb és legtartalmasabb fogás viszont kétségkívül a Vadon, az egyik meleg fogás a menüről. Itt remekül elkészített, puha vaddisznópofára és csicsókára számíthatunk, amit többféleképpen készítenek el (sütve, pürésítve), a dohánykávé és a birsalma pedig felteszik rá a pontot.

Természetesen a desszertek sem maradtak ki a koncepcióból. A Hajnali dér például egy izgalmas, tejszínes burokba töltött almakompót, amit fehércsoki morzsával, csipkebogyó géllel, és ág-, valamint levél formájú csokoládékeksszel kóstolhatunk.

A koktélok az ételekhez hasonlóan erősen követik a koncepciót, miközben mindenki igyekezett egyediséget, saját ötleteket belevinni.

Az egyik kedvencünk Péter Loch Ness-e, amibe füstös skót whisky (egész pontosan Johnny Walker Double Black), szarvasgombás vermuth és szeder kerül, és egy nagy kővel, zöldfűszerrel, valamint virággal a közepén érkezik búra alatt, füsttel borítva. Az elképzelés szerint a füsttel borított ital úgy néz ki, mintha a ködben magát a szörnyet látnák meg. Férfias és karakteres ital, egészen egyedi.

Az igazán füstös, maszkulin italokat kedvelőknek mégsem ezt, sokkal inkább a Lumberjacks’ Glade-et ajánlanánk, amit baconnel, szárított paradicsommal, egy kis üstben kapunk, és olyan érzetet kelt, mintha favágókkal sütögetnénk a tábortűz mellett.

Az élményfaktor tulajdonképp abban van, hogy minden italhoz tartozik sztori, és egy kis varázslat is, itt nem történhet meg, hogy csak egy szimpla, jéggel rázott koktélt kapunk a kezünkbe.

A mezcállal és zölddió lekvárral készített Avatar például egészen egyedi pohárban érkezik….

A Mr. Brown a Jägermeister-alappal, ha akarna sem tudna kilógni a sorból…

A Bourbon whiskeyvel, édes sherryvel, és calvadossal mixelt Flash of the night pedig kisebb cirkuszi mutatvány eredményeképp, lámpásként kerül elénk.

És ha két koktél között egy pillanatra is kinézünk a bár hatalmas üvegablakain, könnyen lehet, hogy elénk tárul a lemenő napfényben úszó csoda, amit úgy hívnak, Budapest.

A High Note magasra teszi a lécet koncepcióban, megvalósításban, kiszolgálásban és ízekben is, ha nem is minden nap, egyszer-egyszer érdemes áldozni rá.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Gyana Dániel)

téma | Gerbeaud | ital | Bazilika | koktél

FOLYTASD EZZEL

Hét ország, hét fantasztikus karácsonyi étel

Egészen különleges koktélok hódították meg a világ legjobb bárjait 2022-ben

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram