Close
Újranyit Amerika egyik leghírhedtebb szállója, de nem hotelként

Újranyit Amerika egyik leghírhedtebb szállója, de nem hotelként

Elisa Lam egyike volt az épület tragikus sorsú vendégeinek, története azóta is ébren tartja az amatőr nyomozók érdeklődését.

A Los Angeles-i Cecil Hotel a világ egyik legrosszabb hírű szállodája volt, amíg 2017-ben be nem zárt. 1924-es megnyitása óta annyi szörnyű, sötét és bizarr haláleset történt ott, hogy sokan egyenesen úgy gondolták, mindez nem lehet pusztán a véletlen műve.

Tizenhatan vesztették ott életüket az idők során, közülük a legismertebb egy huszonegy éves kanadai diáklány, Elisa Lam, akinek történetéről a Netflix is készített dokumentumfilmet Crime Scene: The Vanishing at the Cecil Hotel (Tetthely: A Cecil Hotel) címmel. Maga a szálloda emellett játékfilmben is előkerül, az American Horror Story Hotel című évadát ihlette, melyben Lady Gaga vámpír-grófnőt alakít.

Mi történt Elisa Lammel?

Elisa Lam 2013-ban magányos utazóként érkezett az Egyesült Államokba, és mindössze négy éjszakát tervezett eltölteni a Cecil Hotelben, ám miután letelt ez az idő, a lány nem jelentkezett ki, két héttel később pedig megtalálták a holttestét a szálloda víztartályában.

Ez azonban még nem minden, ugyanis eltűnése előtt néhány órával még rögzítette a biztonsági kamera,

ahogyan Lam igencsak furcsa mozdulatokat tesz a liftben, mintha szellemet látna.

Az eset számos kérdőjelet hagyott maga után, noha a halál okát megállapították, ahogyan azt is, hogy ehhez a lány bipoláris zavara is hozzájárulhatott.

A szálloda többször tulajdonost és nevet váltott az elmúlt évtizedekben, majd miután bezárt, felújítási munkák kezdődtek rajta, ezzel párhuzamosan pedig még műemléki státuszt is kapott.

Horrorhotelből társasház

A történelmi épület olcsó társasházként nyílt meg újra például a Skid Row Housing Trust nevű cég tulajdonában, mely utóbbi már több hotelt is újjáalakított, hogy enyhítse a negyedben uralkodó hajléktalanságot. A hatszáz szobából lakásokat hoztak létre, a házban közös konyha, mosoda és rekreációs részleg is található. Azt ugyanakkor csak az idő fogja eldönteni, hogy ez a pozitív újragondolás képes lesz-e felülírni a szálloda baljós örökségét.

A Cecil Hotel nem rendelkezett túlságosan vendégcsalogató aurával ellentétben ezekkel a szállókkal, ahol idén is szívesen eltöltenénk néhány napot. Ha pedig reggeliről van szó, ez a magyar hotel verhetetlen.

(Forrás: euronews.com, képek: commons.wikimedia.org, unsplash.com)

Hotel Cecil | szálloda | los angeles | hírhedt | usa

FOLYTASD EZZEL

Hét jótanács tapasztalt utazóktól, amit érdemes megfogadni

Óriási papírmasépatkány parádézott végig Velencében: megkezdődött a karnevál!

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram