Close
Valódi városnegyedként működik majd az oázisreptér új terminálja

Valódi városnegyedként működik majd az oázisreptér új terminálja

A Kohn Pedersen Fox és a Heatherwick Studio együttműködéséből születik meg a szingapúri Changi reptér ötödik terminálja, mely a tervek szerint nemcsak légikikötő, hanem valódi városnegyed lesz.

Az egész fejlesztés területe 1080 hektárt tesz majd ki, ami majdnem akkora, mint a reptér ma üzemelő része. A T5-öt ugyanakkor szükség esetén kisebb alterminálokra lehet osztani, ha újra járványügyi korlátozásokra lenne szükség.

Fontos szempont a fenntarthatóság, a reptér ökolábnyomának csökkentését többek között napelemek, intelligens épületfelügyeleti rendszerek és hőenergia-tárolással kombinált távhűtés segíti.

A reptér bővítésének terve már 2013-ban megfogalmazódott, az előkészítési folyamatok azonban a járvány miatt két évig szüneteltek, ugyanakkor ez az időszak új szempontokat is adott a tervezéshez.

Szingapúr újranyitásával visszatért a forgalom a Changi reptérre is, és az ott megfordulók száma várhatóan tovább fog emelkedni a jövőben.

Az IATA szerint a következő évtizedben az ázsiai-csendes-óceáni régióban láthatjuk majd a leggyorsabb növekedést a légiközlekedés terén,

és erre a sűrűsödő forgalomra is gondolva bővítik ki a városállam ikonikus repterét. Az új terminál, amely a 2030-as évek közepén kapcsolódhat be a vérkeringésbe, évente mintegy ötvenmillió utast tud majd fogadni. Az építkezések várhatóan két éven belül kezdődnek.

Szingapúrban eközben egy másik, futurisztikus városnegyed tervezése is zajlik, miközben a Changi sem maradt újdonságok nélkül az utóbbi időben.

(Forrás: Designboom, Changi Airport, képek: Changi Airport, Unsplash)

 

Heatherwick Studio | Kohn Pedersen Fox | szingapúr | reptér | bővítés

FOLYTASD EZZEL

Új, váratlan trendet figyeltek meg a térképekkel kapcsolatban

A világ legrégebbi városai a történelem esszenciái

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram