The Sweet Escape – ez a neve az újlipótvárosi Cioccolatte fagylaltozó fantáziadús gurméfagylalt-kampányának. Beugrottunk hozzájuk, és megkóstoltuk Görögország legjavát, hogy aztán továbblépjünk Indiába. Elképesztő, de sosem állt még annyira jól zöldség a fagyinak, mint a padlizsán!
Öröm volt végigsétálni a Pozsonyi úton. Amíg az V., VI., VII. kerületben a nap bármely szakában összeszorul a szívünk az üres teraszok miatt, addig itt, Újlipótvárosban olyan, mintha a koronavírus-járvánnyal járó nehézségek meg sem történtek volna. A fiatalok kávéznak, idősebbek sütiznek, szigetkörből hazafutók és kutyasétáltatók beszélgetnek – most is ilyen egy átlagos újlipóciai nap.
A Cioccolatte fagyizóba is befutott éppen három hölgy, akikről ránézésre meg lehet mondani, hogy milyen fagylaltot fognak kérni. Nem szereotipizálás ez, de már az üdvözlés pillanatában látszik, ki az, aki nem tér le az eper-citrom vonalról, és ki az, aki három gombócnál alább nem adja, mi több, három teljesen új ízt kér.
A helyzet az, hogy új és meglepő ízek terén most nagyot húzott az apró fagylaltmanufaktúra.
Abban a szerencsés helyzetben voltak, hogy még a szigorított tavaszi kijárási időszakban is nyitva maradhattak, hiszen elvitelre árulják a fagyikat, ám kicsit több idő jutott kísérletezni. Illetve azon gondolkodni, hogy ha már ez az év nem az utazásról fog szólni, hogy tudnának egy kis ismeretlent, újdonságot csempészni vendégeik mindennapjaiba. A gasztronómia elég jó fórum erre: megálmodták a Sweet Escape heteket.
Tizenkét héten át vezetik a fagyirajongókat a nemzetközi ízek izgalmas világába, extra fűszerekkel, főzetekkel, gyümölcsökkel, sőt, zöldségekkel készítik heti két-három limitált ízüket.
A családi vállalkozásként üzemelő Cioccolatte számos ízéért sétáltunk már sokat: ilyen a brontei sós pisztácia, az Alphonso mangó, az étcsokoládék és a citrom is. De lássuk, mit hozott például Görögország!
Fagylaltosított, frissítő tzatzikit, uborkával, mentával, kis gyömbérrel és citrommal. Vagy a portokalopitát, ami egy tradicionális görög, narancsos torta. Illetve a ciossaka művésznévre hallgató csupa csoki fagyit, amelynek sosem tapasztalt krémességét és a végén megjelenő füstösségét a grillezett padlizsán húsa adta.
Vagyis a muszaka és a csokoládé karoltak egymásba.
Az izraeli hetek egyik kikerülhetetlen ízvilága a babka lett. Ki ne ismerné a hízelgő, foszlós csokoládés kalácsot? A fagyi így tartalmazott némi glutént is, hiszen rendes kalács darabok is kerültek a krémbe.
Nekünk mégis a za'atar fűszerkeverékkel készített mentás gránátalma volt a befutó.
Ha bekötött szemmel, minden háttérinformáció nélkül kóstoltuk volna, akkor is Izrael jutott volna eszünkbe.
Június 26-ától egy hétig India a célállomás, amit egy fűszeres ananász masalával és egy csodás mangó lassival idéznek meg.
Fontos, hogy a két vagy három íz egyike mindig laktózmentes, hogy azok is élvezhessék az újdonságokat, akik annyira nincsenek jó barátságban a tejtermékekkel.
Nem bírtuk ki, kicsit kíváncsiskodtunk, hogy milyen ízekre és országokra számíthatunk még a Cioccolattéban. Csillogó szemmel meséltek nekünk kardamomfőzetekről, a kaffir lime vagy a koriander felhasználásáról. Jön majd Thaiföld, Amerika, Dél-Amerika, az Egyesült Királyság és Európa más részei is. Elárulhatjuk, hogy az olasz alapokon nyugvó fagylaltozó nem lesz rest, és Olaszországba is elutazik majd, csak éppen a megszokott ízek helyett valami egészen szokatlannal és exkluzívval készül. A felkészüléshez ajánljuk egyik étvágygerjesztő cikkünket!
Cioccolatte Fagylaltozó, Budapest XIII., Pozsonyi út 7.
Ez is érdekelhet:
(Fotók: Cioccolatte)
cioccolatte fagylaltozó | 13. kerület | újlipótváros | fagyizó | nagy sztori | sweet escape
Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban
Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!