Ezért nem szabad levenni a cipőt a repülőgépen

Röviden azért, mert árthat az egészségnek. 

A rendszeresen repülő utasok bizonyára tisztában vannak azzal, milyen hatást gyakorol a testünkre a repülés, miközben egy tízezer méter magasan hasító, nyomás alatt lévő csőben ülünk. Bedugul a fülünk, megváltozik az ízlelési képességünk, és nehezebben húzzuk fel a cipőt a leszállás után.

Utóbbi probléma leküzdésére számos trükk létezik (helló, zokni!), de a legjobb tanács talán az, hogy a cipő az utazás teljes időtartama alatt maradjon a lábunkon.

Ennek oka a potenciálisan kellemetlen helyzetek elkerülésével függ össze.

Általánosságban elmondható, hogy a repülőgépek kabinjai nem túl tiszták (ellentétben a fedélzeti levegővel, ami nagyon is az). A kabinokat minden repülőút előtt kitakarítják, de egy gyors fordulóban, amikor csak 15-20 perc áll a takarítóbrigád rendelkezésre, a munka felületesebb lehet. Ez azt jelenti, hogy a kabin tisztítása csupán az üléstámlák zsebeiben hagyott szemét kidobására és a fontosabb érintési felületek (például a mosdó ajtókilincsei) gyors letörlésére vonatkozik. A repülőgépek azért időnként átesnek amolyan mélytisztításon, de ez nem túl gyakori esemény. Légitársaságonként változik, jellemzően négy-hat hetente egyszer történik meg.

A mélytisztításon kívül a szőnyegeket általában csak akkor porszívózzák, ha van rá elég idő, szükség esetén csupán a foltokat (étel, ital, testnedv) tüntetik el  és nem feltétlenül fertőtlenítik az egész területet.  „Azok, akik mezítláb járkálnak a fedélzeten, olyan baktériumokat és vírusokat szedhetnek fel, amelyek károsan hatnak az egészségükre, nem beszélve a mindig fennálló gombás fertőzés veszélyéről” – mondta David Krause, a repülőgépeken használt tisztítószereket gyártó SyQuest USA tulajdonosa.

A mosdó padlójára kerülő folyadékot a légiutas-kísérők nem kötelesek feltakarítani repülés közben, ami rosszabb esetben azt jelenti, hogy akár vizeletbe is léphetünk.

Jó hír viszont, hogy a járvány miatt a repülőgépek tisztítási rutinja jelentősen megváltozott.  Már több fertőtlenítőszert használnak a padló esetében, a folyamatot pedig jóval körültekintőbben végzik el annak érdekében, hogy ne maradjon nyoma a vírusnak, ami potenciálisan megfertőzheti a személyzetet vagy az utasokat.

És ha már a baktériumoknál tartunk, a tálcás asztalok és a kartámaszok is piszkosak, sőt valójában a tálcaasztalok  a repülőgép legmocskosabb felületeinek egyike, ezért ajánlott fertőtlenítőkendővel áttörölni azokat helyfoglalás után.  Semmi esetre se tegyük fel rájuk a lábunkat cipő és zokni nélkül, bár ezt egyetlen utasnak sem lenne szabad megtennie a többiekkel szembeni udvariasságra való tekintettel.

A Roadsternél mi is rendszeresen pörgetjük a TikTokot ehhez hasonló utazási hackekért. Ebben a cikkünkben eláruljuk, hogyan tudunk még néhány plusz ruhadarabot felvinni a repülőgépre, itt pedig megmutatjuk azt, milyen egyszerű módszerrel lehet pillanatok alatt elaludni felszállást követően.

(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Getty Images)

repülő | repülés | levétel | nem szabad | cipő

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom