Close
Óriásit bukik a háborún az oroszok kedvenc nyaralóhelye

Óriásit bukik a háborún az oroszok kedvenc nyaralóhelye

A ciprusi turisztikai ágazatot hatalmas mértékben érinti a háború, ami miatt elmaradnak az orosz és ukrán turisták. A becslések szerint a veszteség mértéke hatszázmillió euróra tehető.

Ciprus az oroszok és az ukránok körében az egyik legnépszerűbb úti cél, a háborús szankciók miatt azonban az Európai Unió nem engedi be az orosz járatokat a légterébe.

Az elmaradó turisták okozta bevételkiesés rendkívüli károkat okoz a ciprusi turizmusnak.

A statisztikai adatok szerint 2019-ben a szigetországba érkező turisták ötödét az orosz és ukrán vendégek tették ki. 2022-ben az érkezők száma megközelíti a nullát.

Vannak szállodák, különösen Famagusta környékén, Ayia Napa és Protaras területén, amelyek korábban már szerződéseket kötöttek oroszországi utazásszervezőkkel, de a Ciprus keleti partján lévő, orosz nyaralókat fogadó szállodák is bajba kerülhetnek.

traveller

Az utazásszervezők azon dolgoznak, hogy megtalálják azokat az útvonalakat, amelyeken keresztül mégiscsak el tudják juttatni az oroszokat Ciprusra.

A repülési tilalom nem érinti például Szerbiát, Grúziát vagy Izraelt.

Mitől lett népszerű Ciprus az orosz és ukrán turisták körében? A nap, a tenger és a homok mellett Ciprus vallási jelentőséggel is bír. A Troodos-hegység északkeleti gerincén található Kykkos-kolostorban található Szűz Mária ezüsttel borított ikonja, amelyet a pandémia előtt naponta több száz orosz és ukrán ortodox hívő keresett fel.

Ez a kolostor, valamint a larnakai Szent László sír és a Stavrovouni kolostor

szintén fontos állomás a Szentföldre zarándokló oroszok és ukránok számára.

A szigetország most megpróbálja pótolni a kieső turistákat, több járat érkezik Franciaországból, Németországból és a skandináv országokból is, ezek az utazók pedig várhatóan sokat fognak költeni Cipruson, így a turisztikai ágazat kára csökkenhet általuk.

(Forrás: Euronews, fotók: Getty Images)

orosz-ukrán háború | szankció | ciprus | repülési tilalom

FOLYTASD EZZEL

Elképesztően szép fotó készült hatezer méter magasból a Balaton téli arcáról: ilyennek még sohasem láttuk

Mostanában utaznál Törökországba? Ezeket jó, ha tudod

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram