Óriásit bukik a háborún az oroszok kedvenc nyaralóhelye

A ciprusi turisztikai ágazatot hatalmas mértékben érinti a háború, ami miatt elmaradnak az orosz és ukrán turisták. A becslések szerint a veszteség mértéke hatszázmillió euróra tehető.

Ciprus az oroszok és az ukránok körében az egyik legnépszerűbb úti cél, a háborús szankciók miatt azonban az Európai Unió nem engedi be az orosz járatokat a légterébe.

Az elmaradó turisták okozta bevételkiesés rendkívüli károkat okoz a ciprusi turizmusnak.

A statisztikai adatok szerint 2019-ben a szigetországba érkező turisták ötödét az orosz és ukrán vendégek tették ki. 2022-ben az érkezők száma megközelíti a nullát.

Vannak szállodák, különösen Famagusta környékén, Ayia Napa és Protaras területén, amelyek korábban már szerződéseket kötöttek oroszországi utazásszervezőkkel, de a Ciprus keleti partján lévő, orosz nyaralókat fogadó szállodák is bajba kerülhetnek.

Az utazásszervezők azon dolgoznak, hogy megtalálják azokat az útvonalakat, amelyeken keresztül mégiscsak el tudják juttatni az oroszokat Ciprusra.

A repülési tilalom nem érinti például Szerbiát, Grúziát vagy Izraelt.

Mitől lett népszerű Ciprus az orosz és ukrán turisták körében? A nap, a tenger és a homok mellett Ciprus vallási jelentőséggel is bír. A Troodos-hegység északkeleti gerincén található Kykkos-kolostorban található Szűz Mária ezüsttel borított ikonja, amelyet a pandémia előtt naponta több száz orosz és ukrán ortodox hívő keresett fel.

Ez a kolostor, valamint a larnakai Szent László sír és a Stavrovouni kolostor

szintén fontos állomás a Szentföldre zarándokló oroszok és ukránok számára.

A szigetország most megpróbálja pótolni a kieső turistákat, több járat érkezik Franciaországból, Németországból és a skandináv országokból is, ezek az utazók pedig várhatóan sokat fognak költeni Cipruson, így a turisztikai ágazat kára csökkenhet általuk.

(Forrás: Euronews, fotók: Getty Images)

repülési tilalom | orosz-ukrán háború | ciprus | szankció

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom