Close
Sosem láthattuk még ebből a szögből a Colosseumot: nem akárhogy juthatunk fel a tetejére

Sosem láthattuk még ebből a szögből a Colosseumot: nem akárhogy juthatunk fel a tetejére

Megnyitották az ókori amfiteátrum felsőbb emeleteit is, ahová részben panorámalifttel lehet feljutni.

A megnyitón a Gladiátor című film zenéjéből játszott részleteket az Orchestra Italiana del Cinema (Olasz Filmzenekar) az egykori színpad fedett részén, kisebb közönség előtt. A koncert végén a film főszereplője, Russell Crowe Ausztráliából küldött videóüzenettel gratulált a lift elindításához. A megnyitó ünnepség díszvendége Gennaro Sangiuliano kulturális miniszter volt.

Mint Alfonsina Russo, a Colosseumot és a Forum Romanumot is magában foglaló régészeti park igazgatója elmondta, a lift ötlete még 2018-ban született meg, amikor nagyzenekari kísérettel rendeztek jótékonysági vetítést a Gladiátorból a Colosseumban. Az elképzelés mostanra valósult meg a szponzorok anyagi támogatásának köszönhetően.

Az acélból és üvegből készült felvonószerkezet a Colosseum második és harmadik emeletét köti össze egymással, és úgy tervezték meg, hogy a csaknem kétezer éves építményben ne kelljen maradandó átalakítást végezni.

A lifttel a fogyatékossággal élők is akadálymentesen közlekedhetnek, de mindazok használhatják, akik a forrósában megtakarítanák a száz meredek lépcsőfok megmászását.

A liftet csütörtöktől lehet használni, az amfiteátrum reggeli nyitásától kezdve, mivel „a felsőbb emeletekről akkor lehet a legjobban látni, miként hatja át fény a Colosseumot” mondta Alfonsina Russo.

A harmadik emeleten újdonság is várja a látogatókat: a travertin mészkőből emelt falakon restaurálva láthatnak a harmadik század elejéről származó feliratokat.

A Colosseum egy részét 217-ben tűz pusztította el, öt évre le is zárták, és a falakat helyreállító ókori munkások vörös festékkel hagyták hátra nemcsak a neveiket, hanem a munka közben felmerülő gondolataikat is.

Szintén újdonságnak számít, hogy a látogatók feljuthatnak – igaz, egyelőre még csak gyalog – a Colosseum legfelső emeletére is, amelyet az amfiteátrum megnyitása utáni években Titus császár emeltetett az épület bővítéseként. Ezzel a Colosseum magassága megközelítette az ötven métert.

Az amfiteátrum homlokzati restaurálása három év után 2016-ban ért véget, a munkálatokat magánvállalatok finanszírozták. Azóta az aréna, vagyis az egykori színpad alatti részt tárták fel. A világ legnagyobb amfiteátruma 80-tól 523-ig fogadta a nézőket.

Ha Rómába készülsz, ezeket a dolgokat feltétlenül tudnod kell, az olasz főváros meglátogatására pedig ez a legalkalmasabb időszak.

(Forrás: MTI, képek: Getty Images)

olaszország | új | panoráma | róma | panorámalift

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram