Close
Ezek a legjobb időszakok az utazáshoz, ha szeretnéd elkerülni a tömeget

Ezek a legjobb időszakok az utazáshoz, ha szeretnéd elkerülni a tömeget

Úgy tűnhet, a nevezetes turistacélpontokon évről évre egyre nagyobb tömeg gyűlik össze, ami sokat levonhat az élményből.

Ha azonban megfelelően választjuk meg az utazás időpontját vagy a látogatás napszakát, elkerülhetjük a legnagyobb forgalmat.

Dubrovnik

Miután a Trónok harcában is feltűnt, különösen megnőtt az érdeklődés a horvát város iránt. Volt, amikor csúcsidőben akár tízezer utas is kiszállt itt egy-egy nap a hajós körutazások során, bár mostanra az érkezők számát négyezer főben limitálták. Ha szeretnéd elkerülni a tömeget, a legjobb, ha a falakon kívül szállsz meg, és kora reggel vagy késő este indulsz városnézésre, de találhatsz kevésbé zsúfolt alternatívákat is a dalmát tengerparton, mint Cavtat, Slano vagy Ston.

London

A Big Bent, a Buckingham-palotát és az Oxford Streetet különösen nyáron és karácsony környékén árasztják el a turisták. Némiképp javíthatunk a helyzetünkön, ha novemberre, januárra vagy februárra tervezzük az utazásunkat, illetve, ha nem szállunk tömegközlekedési eszközökre a legforgalmasabb időszakokban, hétköznap reggel hét és tíz, valamint délután négy és hét óra között.

Róma

Ha anélkül szeretnéd megcsodálni a Colosseumot, a Pantheont és a Trevi-kutat, hogy át kelljen verekedni magadat a tömegen, a legjobb, ha október és április közé időzíted a látogatást. A Colosseumhoz kora reggel indulj, míg a Vatikánt április és november között pénteken késő este is megcélozhatod, amikor este tizenegyig nyitva tart.

Párizs

Ha kissé szellősebben szeretnéd felfedezni a francia fővárost, a legjobb, ha elkerülöd a tavaszi és nyári forgatagot, és október és március közé tervezed az utazást, kihagyva a karácsonyi időszakot.

A fő attrakciókhoz hétköznap reggel érdemes odaérned, és nem árt előre jegyet foglalni sem.

Amszterdam

Az éppen profilváltás alatt álló Amszterdamba szeptember és november között érdemes elmenni, amikor még nincs túl hideg, a tömeg viszont már levonult. Ha ott jársz, nézz körül a városközponton kívül is, ha teheted, biciklivel.

Barcelona

Nemcsak a magyarok egyik legkedveltebb úti célja a város, ezért jobb a főszezonon kívül, március és május között vakációzni itt, így a hőhullámok javarészét is elkerülhetjük. A látnivalókhoz szintén érdemes már reggel megérkezni.

Athén

Görögország ókori aurájú fővárosával szeptember és október között járunk a legjobban, amikor még meleg van, de már kevesebb a látogató.

Érdemes olyan kevéssé ismert érdekességeket is felkeresnünk, mint például a Nemzeti Régészeti Múzeum vagy a Kerameikosz, és tehetünk egy kirándulást a Himettosz hegygerincére is.

Dublin

A többek között irodalmi hagyományőrzéséről és Temple Bárjáról híres ír fővárost szintén a nyáron látogatják a legtöbben, de mi kicselezhetjük az emberáradatot, ha áprilisban, májusban, szeptemberben vagy októberben vesszük az irányt a szigetország felé. A legnépszerűbb látványosságokat jobb, ha hétköznapokon célozzuk meg.

Reykjavík

Az izlandi főváros esetében az időjárást is érdemes figyelembe vennünk, májusban és szeptemberben pedig e téren igazán jó körülményekre számíthatunk, ráadásul kevesebb az ember, mint nyáron.

Berlin

A német fővárosban szeptembertől novemberig tehetjük a legkellemesebb látogatást, és az East Side Gallery és a Brandenburgi kapu mellett érdemes megnéznünk a Tempelhof reptér helyén épült Tempelhofer Feld parkot, valamint a Kreuzberget és a Neuköllnt is.

Ha elkerülnénk a tömeget, akkor választhatunk olyan, még talán kevésbé ismert úti célokat, mint ezek az eldugott falvak vagy ez a csodás olasz kisváros.

(Forrás: Love Exploring, képek: Getty Images, Unsplash)

 

utazás | nagy sztori | legjobb | idő

FOLYTASD EZZEL

Melyik a legbiztonságosabb hely a repülőn? Ez a kutatás elárulja

Újabb állomásokkal bővül az európai hálókocsis hálózat

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram