Magazinunk is csatlakozik a népszerű kezdeményezéshez egy tradicionális ukrán menüsorral.
Ahogyan arról a Roadster is beszámolt, az ukrán-orosz háborút követően elindult a #CookForUkraine mozgalom, mely a békéért és a józan észért főz. A szervezők már több mint 32 millió forintnak megfelelő összeget gyűjtöttek össze, és mindenkit arra biztatnak, a maguk módján álljanak ki a háború ellen. Ezt számos módon megtehetik, például úgy, hogy
elárasztják a közösségi médiát ukrán receptekkel, a posztokban pedig használják a #CookForUkraine hashtaget.
A Roadster is csatlakozik a kezdeményezéshez, így összegyűjtöttünk egy teljes menüre való ukrán receptet.
A tipikus nemzeti ételek sora egy tartalmas borscs levessel kezdődik, majd jöhet egy tradicionális krumplis derelye, végül pedig egy könnyű, lekváros túrópalacsintával zárjuk a #CookForUkraine fogásaink körét.
Borscs leves
Hozzávalók:
- 50 dekagramm cékla
- 25 dekagramm burgonya
- 25 dekagramm sárgarépa
- 25 dekagramm káposzta
- 15 dekagramm karalábé
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 60-70 dekagramm marhahús
- 2,5 deciliter paradicsomlé
- 3 evőkanál olaj
- 1 pohár tejföl
- a fűszerezéshez babérlevél, petrezselyemzöld, pirospaprika, só és bors
Elkészítése:
Első lépés: A marhahúst kockázzuk fel, majd kezdjük el sós vízben megfőzni! Amíg fő, feldaraboljuk a zöldségeket.
Második lépés: Tegyünk hozzá egy fej vöröshagymát, borsozzuk és addig főzzük, amíg a hús meg nem puhul!
Harmadik lépés: Előveszünk egy másik lábast, beleöntjük az olajat, rászórjuk a pirospaprikát, rádobjuk a céklát, a káposztát, a karalábét, a burgonyát és a sárgarépát is. Kissé megpirítjuk, majd felöntjük a marhahús főzőlevével.
Negyedik lépés: A zöldségeket lefedjük és addig főzzük, amíg meg nem puhulnak.
Ötödik lépés: Hozzákeverjük a paradicsomlevet, a marhahúst és pár perc alatt összefőzzük.
Hatodik lépés: Tálaláskor tejföllel és frissen aprított petrezselyemmel kínáljuk.
Vareniki
Hozzávalók:
- 3 darab nagyobb burgonya
- 50 dekagramm liszt
- nagyjából 1,5 deciliter víz
- 2 darab közepes méretű tojás
- 1 fej vöröshagyma
- 1 pohár tejföl
- szalonna
- a fűszerezéshez só, bors, pirospaprika
Elkészítése:
Első lépés: Sós vízben puhára főzzük a megpucolt, kockára vágott burgonyát.
Második lépés: A vöröshagymát apróra vágjuk, egy serpenyőben olajon üvegesre pirítjuk, majd pirospaprikával elkeverjük.
Harmadik lépés: A burgonyát leszűrjük, összetörjük és hozzákeverjük a pirospaprikás hagymát. Félretesszük.
Negyedik lépés: Egy keverőtálba beleszitáljuk a lisztet, ráütjük a tojásokat, megsózzuk, majd lassan hozzáadagoljuk a vizet. Olyan tésztát kell kapnunk, amit könnyen tudunk formázni, nem túl száraz, de nem is túlságosan ragacsos. Az összegyúrt tésztát letakarva negyedóráig szobahőmérsékleten pihentetjük.
Ötödik lépés: A tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, majd fánkszaggatóval, vagy egy közepes méretű pohárral kiszaggatjuk.
Hatodik lépés: Mindegyik tészta közepébe halmozunk egy teáskanálnyi burgonyás tölteléket, majd ketté hajtjuk őket, hogy félköröket kapjunk. A széleket villával összenyomva lezárjuk. Amíg töltjük a tésztákat, vizet forralunk.
Hetedik lépés: Forrásban lévő vízbe tesszük néhány darabonként a töltött tésztát és pár perc alatt készre főzzük.
Nyolcadik lépés: Egy serpenyőben kockára vágott szalonnát pirítunk és összeforgatjuk a leszűrt töltött tésztákkal. Tálaláskor tejföllel kínáljuk.
Syrniki
Hozzávalók:
- 50 dkg túró
- 2 darab nagy vagy három kisebb méretű tojás
- 5 evőkanál cukor
- 5 csapott evőkanál liszt
- 1 mokkás kanálnyi sütőpor
- pár csepp vanília aroma
- só
- olaj
Elkészítése:
Első lépés: A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből kemény habot készítünk.
Második lépés: Egy keverőtálba tesszük a tojássárgáját, hozzáadjuk a cukrot és pár csepp vaníliaaromát. Robotgéppel elkeverjük, majd hozzáadjuk a túrót, a sütőport és a lisztet.
Harmadik lépés: Óvatos mozdulatokkal hozzákeverjük a fehérjéből készült habot is.
Negyedik lépés: Egy palacsinta sütőben egy evőkanál olajat hevítünk, majd szintén egy evőkanál segítségével kisebb adagokat helyezünk bele a túrós tésztából. Pár perc alatt mindkét oldalát aranybarnára sütjük. A folyamatot addig ismételjük, amíg az összes tészta el nem fogy. Tálaláskor lekvárral vagy ízlésünk szerint friss gyümölcsökkel kínáljuk.
(Fotók: Getty Images)
háború | oroszország | nagy sztori | ukrajna | cookforukraine | ukrán gasztronómia
Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója
A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!