#CookFor­Ukraine – Három ukrán étel, amit a hosszú hétvégén meg kell kóstolnod

Magazinunk is csatlakozik a népszerű kezdeményezéshez egy tradicionális ukrán menüsorral. 

Ahogyan arról a Roadster is beszámolt, az ukrán-orosz háborút követően elindult a #CookForUkraine mozgalom, mely a békéért és a józan észért főz. A szervezők már több mint 32 millió forintnak megfelelő összeget gyűjtöttek össze, és mindenkit arra biztatnak, a maguk módján álljanak ki a háború ellen. Ezt számos módon megtehetik, például úgy, hogy

elárasztják a közösségi médiát ukrán receptekkel, a posztokban pedig használják a #CookForUkraine hashtaget.

A Roadster is csatlakozik a kezdeményezéshez, így összegyűjtöttünk egy teljes menüre való ukrán receptet.

A tipikus nemzeti ételek sora egy tartalmas borscs levessel kezdődik, majd jöhet egy tradicionális krumplis derelye, végül pedig egy könnyű, lekváros túrópalacsintával zárjuk a #CookForUkraine fogásaink körét.

Borscs leves

Hozzávalók:

  • 50 dekagramm cékla
  • 25 dekagramm burgonya
  • 25 dekagramm sárgarépa
  • 25 dekagramm káposzta
  • 15 dekagramm karalábé
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 60-70 dekagramm marhahús
  • 2,5 deciliter paradicsomlé
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 pohár tejföl
  • a fűszerezéshez babérlevél, petrezselyemzöld, pirospaprika, só és bors

Elkészítése:

Első lépés: A marhahúst kockázzuk fel, majd kezdjük el sós vízben megfőzni! Amíg fő, feldaraboljuk a zöldségeket.

Második lépés: Tegyünk hozzá egy fej vöröshagymát, borsozzuk és addig főzzük, amíg a hús meg nem puhul!

Harmadik lépés: Előveszünk egy másik lábast, beleöntjük az olajat, rászórjuk a pirospaprikát, rádobjuk a céklát, a káposztát, a karalábét, a burgonyát és a sárgarépát is. Kissé megpirítjuk, majd felöntjük a marhahús főzőlevével.

Negyedik lépés: A zöldségeket lefedjük és addig főzzük, amíg meg nem puhulnak.

Ötödik lépés: Hozzákeverjük a paradicsomlevet, a marhahúst és pár perc alatt összefőzzük.

Hatodik lépés: Tálaláskor tejföllel és frissen aprított petrezselyemmel kínáljuk.

Vareniki

Hozzávalók:

  • 3 darab nagyobb burgonya
  • 50 dekagramm liszt
  • nagyjából 1,5 deciliter víz
  • 2 darab közepes méretű tojás
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 pohár tejföl
  • szalonna
  • a fűszerezéshez só, bors, pirospaprika

Elkészítése:

Első lépés: Sós vízben puhára főzzük a megpucolt, kockára vágott burgonyát.

Második lépés: A vöröshagymát apróra vágjuk, egy serpenyőben olajon üvegesre pirítjuk, majd pirospaprikával elkeverjük.

Harmadik lépés: A burgonyát leszűrjük, összetörjük és hozzákeverjük a pirospaprikás hagymát. Félretesszük.

Negyedik lépés: Egy keverőtálba beleszitáljuk a lisztet, ráütjük a tojásokat, megsózzuk, majd lassan hozzáadagoljuk a vizet. Olyan tésztát kell kapnunk, amit könnyen tudunk formázni, nem túl száraz, de nem is túlságosan ragacsos. Az összegyúrt tésztát letakarva negyedóráig szobahőmérsékleten pihentetjük.

Ötödik lépés: A tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, majd fánkszaggatóval, vagy egy közepes méretű pohárral kiszaggatjuk.

Hatodik lépés: Mindegyik tészta közepébe halmozunk egy teáskanálnyi burgonyás tölteléket, majd ketté hajtjuk őket, hogy félköröket kapjunk. A széleket villával összenyomva lezárjuk. Amíg töltjük a tésztákat, vizet forralunk.

Hetedik lépés: Forrásban lévő vízbe tesszük néhány darabonként a töltött tésztát és pár perc alatt készre főzzük.

Nyolcadik lépés: Egy serpenyőben kockára vágott szalonnát pirítunk és összeforgatjuk a leszűrt töltött tésztákkal. Tálaláskor tejföllel kínáljuk.

Syrniki

Hozzávalók:

  • 50 dkg túró
  • 2 darab nagy vagy három kisebb méretű tojás
  • 5 evőkanál cukor
  • 5 csapott evőkanál liszt
  • 1 mokkás kanálnyi sütőpor
  • pár csepp vanília aroma
  • olaj

Elkészítése:

Első lépés: A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből kemény habot készítünk.

Második lépés: Egy keverőtálba tesszük a tojássárgáját, hozzáadjuk a cukrot és pár csepp vaníliaaromát. Robotgéppel elkeverjük, majd hozzáadjuk a túrót, a sütőport és a lisztet.

Harmadik lépés: Óvatos mozdulatokkal hozzákeverjük a fehérjéből készült habot is.

Negyedik lépés: Egy palacsinta sütőben egy evőkanál olajat hevítünk, majd szintén egy evőkanál segítségével kisebb adagokat helyezünk bele a túrós tésztából. Pár perc alatt mindkét oldalát aranybarnára sütjük. A folyamatot addig ismételjük, amíg az összes tészta el nem fogy. Tálaláskor lekvárral vagy ízlésünk szerint friss gyümölcsökkel kínáljuk.

(Fotók: Getty Images)

háború | cook for ukraine | ukrán gasztronómia | ukrán étel | cookforukraine

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom