A világ legnagyobb mászófala egy dán erőmű oldalában van

Bjarke Ingels sok kitűnő ötletéből is kiemelkedik az Amager Bakke hőerőmű (avagy ismertebb nevén CopenHill) felturbózása: arról már sokszor írtunk, hogy sípályával megspékelt szabadidőközpont lett belőle – még versenyt is rendeznek a síelőknek –, viszont kevésbé ismert tény, hogy az épület egyik oldalán készült el a világ legmagasabb mászófala is.

A 85 méter magas, tíz méter széles mászófalat 2020 tavaszán nyitották meg. Egyrészt figyeltek arra, hogy többféle útvonalat, mászási technikát és nehézségi fokozatot kínáljon a pálya, másrészt felfelé haladva egyre többet és többet látni a dán fővárosból.

„Titokzatos és szabad érzés felmászni ide, ugyanakkor elképesztően cool is. Fokozatosan egyre többet látsz meg Koppenhágából; a tetőket, a tornyokat” – mondta az egyik mászó, Morten Nielsen.

A mászáshoz egy több pályás minősítés szükséges, és van, aki félelmetesnek tartja, hogy ablakokon át kell felmásznia. A pályát az erre szakosodott Walltopia tervezte és építette. A legnagyobb kihívást a hatalmas, 10,3 méter széles panelek elhelyezése jelentette a kivitelezés során.

Azért a puszta látványosságon túl jegyezzük fel a környezetvédelmi előnyöket is: az erőmű évente 440 000 tonna hulladékot alakít át tiszta energiává 150 000 háztartás számára. Koppenhága 2025-re a világ első szén-dioxid-semleges városává válna, többek között a CopenHill segítségével.

hőerőmű | Koppengáha | Dánia | copenhill | Bjarke Ingels

FOLYTASD EZZEL

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Itt úgy alkotják meg az öltönyöd, mintha James Bondnak készítenék

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
A pihenés új értelmet nyer ebben az ötcsillagos szállodában
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom