Fejedelmi menüsorral ünnepelte tízéves Michelin-csillagját a Costes

2010 óta csillagos a Costes Restaurant. Mutatjuk, hogyan ünnepeltek.

Amikor odaérek, az ajtóban a tulajdonos, Gerendai Károly áll, odabent a hoszt, Jókuti András várakozik, a helyet pedig lassan megtölti a hazai gasztroújságírás krémje, illetve néhány barát és volt üzlettárs. Az ország legjobb séfjei közül azok, akik karrierjük egy szakaszában megfordultak a Costesben, már a konyhában dzsemmelnek.

Az apropó, hogy tíz éve nyerte meg első alkalommal a Michelin-csillagot a Costes, és ezzel történelmet írt, ugyanis ők lettek az első hazai étterem, amelyik megkapta a rangos elismerést. A Ráday utcai intézmény látványosan felrakta a kortárs magyar gasztronómiát a térképre – mondhatjuk ezzel kezdődött egy egész jó kis évtized, benne újabb csillagokkal, Bocuse d’Or-sikerekkel, és egy duplacsillaggal. Volt mit ünnepelni, na.

A születésnapot egy közös menüsorral tette fényesebbé a séf-ensemble, konkrétan Mészáros Ádám, Jóvér Ferenc, Tivadar György, Mede Ádám, Tiago Sabarigo, Mártha Róbert, illetve a jelenlegi séf, Miguel Rocha Vieira. A hatfogásos menü minden egyes tétele előtt megismerhettük az adott finomság tervrajzát, illetve jó néhány anekdota is elhangzott az egykori kollégák és az aktuális séf szájából.

Mészáros Ádám, az Onyx séfje
Miguel Rocha Vieira hazai pályán mozgott

Amikor azt látni, hogy a két Michelin-csillagos Onyx, az ország legjobb éttermei közé tartozó Laurel, a Liszt étterem vagy az ex-Costes Downtown séf együtt örömfőz, sztorizik és pezsgőzik az alagsori szinten lévő konyhában, az szívet melengető dolog. Van verseny, van rivalizálás, de bajtársiasság és tisztelet is. Szép ez így.

A menüsor pár üdvözlőfalat után a Mészáros–Jóvér tandem erdei ihletésű libamájtrüffeljével indult, amit kávés és gombaporos mandulapor, visszamarinált tőzeg- és vadáfonya és szarvasgombás kalács kísért.

Tivadar György alkotása: mangalicaterrine benne malaccsászárral, tarjával, csülökkel, lábbal. Köretként füstölt zelleres burgonya, savanyított hagyma, zöldalma és marokkói citrom érkezett.

A menüsor Lionel Messije szerintem Mede Ádám tahitótfalui szivárványos pisztrángja volt (reggel fogták), ami mellett a savanyított medvehagyma és a fehér fafülgomba volt Xavi és Iniesta.

Tiago Sabarigo egy remek grillezett fürjjel, hagymával és kelkáposztával állt elő, a házigazda Miguel Rocha Vieira pedig érlelt marhát készített, amit csicsókával és ipari mennyiségű szarvasgombával dobtak fel.

Ruby csokoládé, feketeribizli, meggy és shisojégkrém

A desszerttel Mártha Róbert zárta le az estét, aminek a végén csak annyit lehet kívánni, hogy a Costesnek – ami nagy valószínűséggel a belváros egy másik pontjára fog költözni egy-két éven belül – ugyanolyan sikeres tíz évet kívánunk, mint az előző tíz volt. Egyébként ha minden a terveik szerint alakul, nagyon valószínű, hogy a 2020-as évek jobban fog sikerülni nekik, mint az egyébként is pazar tízes évek.

michelin-csillag | mede ádám | costes restaurant | Tiago Sabarigo | jóvér ferenc

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom