Egyre terjed ez az utazási trend, talán neked is ismerős

Nemcsak a hétköznapok kakofóniája elől akarnak menekülni, de magukat is jobban megismernék az utazók.

Sokan szeretnének olyan helyre utazni, ahol megtapasztalják a csendet vagy legalábbis az emberi zajszennyezés hiányát. Sokaknak pedig egy ilyen nyaralás az önismeretről és az önvizsgálatról is szól. Többek között a hasonló céllal utazóknak született meg a Quiet Parks International, vagy Nemzetközi Csendes Parkok nevű nonprofit szervezet, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a kevesebb zaj áldásos hatásaira, melyből mind az emberek, mind az élővilág részesülhetnek.

Az egyik alapító Gordon Hempton washingtoni akusztikai ökológus, aki több évtizede járja az esőerdőket, a tengerpartokat és a sivatagokat érdekes és ritka természeti hangok után kutatva - olyan hangok után, amelyeket a zajszennyezés mellett nem könnyű meghallani.

Csendes park minősítést először az ecuadori Zabalo River park kapott, de ez nem azt jelenti, hogy tényleg nem hallatszik benne semmi: a majmok, a madarak, a rovarok hangját és a folyó zúgását hallani.

Emberi tevékenység azonban legközelebb egy körülbelül kétszáz fős faluhoz kötődik, körülbelül tizenhat kilométerre onnan.

A közelben található Cuyabeno Nemzeti Park

Érdekes módon egyes városok mellett is lehet találni csendes parkot, például Tajvan fővárosától, Tajpejtől nem messze, vagy Hampstead Heathnél, körülbelül 48 kilométerre Londontól. Ez a füves, 320 hektáros park ihlette egyébkén C. S. Lewis Narnia krónikái című művét.

A csendes parkok többek között erdőfürdőzést kínálnak, ahol a pihentető erdei séta során az ember tudatosan figyel az érzékszervi élményeire. Aki épp nem tud kimenni a természetbe, az a Quiet Parks honlapján hallgathat egy kis esőerdei vadvilágot, vagy ízelítőt kaphat egy reggeli texasi sivatagból, esetleg az alaszkai éjszakából.

Ha a tökéletes csendet keressük, érdemes Lappföldön, esetleg egy szellemvárosban sétálnunk.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images, Unsplash)

csend | csendes | élővilág | utazás | parkok

FOLYTASD EZZEL

Csak ekkor lehet kipróbálni a Bang & Olufsen csúcsmodelljeit Magyarországon

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom