Süss csirkét úgy, mint egy Michelin-csillagos étterem séfje!

A sült csirke egyszerű étel, de a zsenialitása pontosan ebben van. A ropogós bőr, a szaftos hús, az ízletes köretek és mártások ellenállhatatlan kombinációjából születik meg a tökéletes vasárnapi ebéd. Mindenkinek megvan a maga módszere a csirke sütésére, de érdemes megfogadnunk egy Michelin-csillagos étterem séfjének tanácsait, hogy a fogást még magasabb szintre emeljük.

Lisa Goodwin-Allen, a Michelin-csillagos Northcote étterem séfje szerint a tökéletes sült csirke titka a nagyon jó minőségű, friss hús. Azt javasolja, sütés előtt legalább harminc perccel vegyük ki a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyen akkor, amikor elkezdünk dolgozni vele.

Alacsony hőmérsékleten süssük, mivel így egyenletesebben éri a hő, aminek hatására a hús szaftos marad. Klasszikus, szezonális zöldségekből készült körettel tálaljuk, bátran összesüthetjük burgonyával, karfiollal, répával, de tálalhatjuk egy adag friss salátával is.

A séf szerint érdemes a kelleténél egy kicsit nagyobb csirkét választani, hogy a maradékból szendvicset vagy Cézár salátát készíthessünk.

Íme, a séf receptje!

Hozzávalók:

1 egész csirke (kb. 1,5 kilogramm)
100 gramm kockára vágott hagyma
140 gramm kolbászhús
100 gramm finomra vágott füstölt szalonna
100 gramm zsemlemorzsa
100 gramm olvasztott vaj
1 gerezd fokhagyma (apróra vágva)
2 teáskanál apróra vágott kakukkfű
2 csipet só

Elkészítése:

Első lépés: Melegítsük elő a sütőt 120°C-ra.

Második lépés: Óvatosan nyúljunk a csirke mell részénél és combjánál lévő bőr alá és lazítsuk meg.

Harmadik lépés: Egy kis serpenyőbe tegyünk egy kevés olívaolajat, dobjuk rá a kockára vágott hagymát és pároljuk üvegesre, majd tegyük félre.

Negyedik lépés: Egy közepes tálba beletesszük a kolbászhúst, a finomra vágott szalonnát, a zsemlemorzsát, az olvasztott vajat, az apróra vágott fokhagymát és a kakukkfüvet. Hozzákeverjük a lepirított hagymát és két csipet sót.

Ötödik lépés: Osszuk ketté a keveréket. Tegyük az első felét a csirke üregébe, a második felét pedig az imént meglazított bőr alá. Ügyeljünk arra, hogy ne szakadjon el.

Hatodik lépés: Tegyük tepsibe, és 80 percig süssük 120 fokon. Az idő elteltével emeljük a hőfokot 200-ra és további 15 perc alatt süssük aranybarnára.

(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty)

michelin csillagos séf | tipp | Michelin | praktika | nagy sztori

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom