Close
Egyre kevesebben utaznak ezekkel a járatokkal, kivéve nálunk

Egyre kevesebben utaznak ezekkel a járatokkal, kivéve nálunk

Mostanában sok szó esik a magánrepülők és a rövid távú járatok okozta felesleges környezetszennyezésről, de úgy tűnik, jó hírek is érkeznek ezen a téren.

Az Eurocontrol adatai szerint ugyanis Európa-szerte csökken a belföldi utazásokra repülővel indulók száma, és az emberek egyre szívesebben választják a vonatot egyik városból a másikba.

Németországban és Litvániában 2022-ben 38 százalékkal kevesebb belföldi járat szállt fel, mint 2019-ben, Finnországban pedig 35, Ausztriában 32, Svédországban 27, Nagy-Britanniában 25, Svájcban 20, Horvátországban 19, Írországban pedig 17 százalékkal csökkentek az országhatáron belüli repülések. Franciaországban 15 százalékos volt a visszaesés, míg a portugál és a spanyol belföldi járatok esetében hét, illetve hat százalék.

Az Eurocontrol szerint a változás a „környezetvédelmi nyomásnak” tulajdonítható.

Az egyetlen jelentősebb növekedést állítólag Magyarország könyvelheti el, ahol a belföldi repülések száma 56 százalékkal emelkedett a 2019-es szinthez képest.

A jóslatok szerint azonban az Európán belüli légi forgalom a jövőben növekedni fog, 2025-től évente négy százalékkal, és 2029-re valószínűleg meghaladja a 2019-es szintet.

Eközben Spanyolország és Németország is gazdaságos ajánlatokkal próbálja vonatra csábítani az embereket.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images)

repülőút | Bole Nemzetközi Repülőtér | környezetvédelem | belföldi | repülés

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Drónok csapódtak az M3-as autópályára, lezárták a szakaszt a nyomozók

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram