A kakaó ára a szakértők szerint negyvenhét éves csúcson van, az édesszájúaknak pedig egyre mélyebben kell a zsebükbe nyúlniuk.
A BBC tájékoztatása szerint 2024-ben a kakaó ára történelmi csúcson van, és elérte az 5874 dollárt (kb. 2,1 millió forint) a New York-i nyersanyagpiacon. Már több mint két éve tart a csokoládé áringadozása, a drámai drágulás pedig most fogja alapjaiban megrengetni az édességgyártó ipart, aminek az árát a végén természetesen a vásárlók fogják megfizetni.
Az elmúlt szezonban a Swiss Platform for Sustainable Cocoa jelentése szerint közel ötmillió tonna kakaót állítottak elő világszerte. Ennek hatvan százalékát Elefántcsontparton és Ghánában termesztették, ezt követi Ecuador mindössze kilenc százalékos részesedéssel.
A kakaónak a kávéhoz hasonlóan nagy a kitettsége az éghajlat-változásra, a tradicionális kakaótermesztő régiók azonban lassan túlmelegednek, aminek 2050-re drámai következményei is lehetnek. A ghánai kakaótanács például már kongatja is a vészharangokat, előrejelzésük szerint
tizennégy éve nem volt olyan alacsony termésmennyiség, mint amit az idei évre prognosztizálnak.
Az ok azonban nemcsak a klímaváltozásban kereshető, hanem a csempészetnek is, amely csupán az elmúlt szezonban százötvenezer tonna kakaóveszteséget és hatszáz millió dolláros gazdasági kárt okozott az országnak. Ghánában ennek következtében számos feldolgozóüzem leállította a termelést.
Mindez odáig vezetett, hogy az Investopedia jelentése szerint tavaly az Egyesült Államokban tíz százalékkal emelkedett a csokoládé kiskereskedelmi ára, és várhatóan idén is folytatódni fog a drágulás.
(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty)
csokoládé | áremelkedés | kakaó
Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban
Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!