A kakaó ára a szakértők szerint negyvenhét éves csúcson van, az édesszájúaknak pedig egyre mélyebben kell a zsebükbe nyúlniuk.
A BBC tájékoztatása szerint 2024-ben a kakaó ára történelmi csúcson van, és elérte az 5874 dollárt (kb. 2,1 millió forint) a New York-i nyersanyagpiacon. Már több mint két éve tart a csokoládé áringadozása, a drámai drágulás pedig most fogja alapjaiban megrengetni az édességgyártó ipart, aminek az árát a végén természetesen a vásárlók fogják megfizetni.
Az elmúlt szezonban a Swiss Platform for Sustainable Cocoa jelentése szerint közel ötmillió tonna kakaót állítottak elő világszerte. Ennek hatvan százalékát Elefántcsontparton és Ghánában termesztették, ezt követi Ecuador mindössze kilenc százalékos részesedéssel.
A kakaónak a kávéhoz hasonlóan nagy a kitettsége az éghajlat-változásra, a tradicionális kakaótermesztő régiók azonban lassan túlmelegednek, aminek 2050-re drámai következményei is lehetnek. A ghánai kakaótanács például már kongatja is a vészharangokat, előrejelzésük szerint
tizennégy éve nem volt olyan alacsony termésmennyiség, mint amit az idei évre prognosztizálnak.
Az ok azonban nemcsak a klímaváltozásban kereshető, hanem a csempészetnek is, amely csupán az elmúlt szezonban százötvenezer tonna kakaóveszteséget és hatszáz millió dolláros gazdasági kárt okozott az országnak. Ghánában ennek következtében számos feldolgozóüzem leállította a termelést.
Mindez odáig vezetett, hogy az Investopedia jelentése szerint tavaly az Egyesült Államokban tíz százalékkal emelkedett a csokoládé kiskereskedelmi ára, és várhatóan idén is folytatódni fog a drágulás.
(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty)
kakaó | áremelkedés | csokoládé
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Jön az a különleges fesztivál, amelyen minden ízében megélheted a Márton-napi hagyományokat
Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!