Lassan megfizethetetlen lesz a csoki és ennek semmi köze az inflációhoz

A kakaó ára a szakértők szerint negyvenhét éves csúcson van, az édesszájúaknak pedig egyre mélyebben kell a zsebükbe nyúlniuk.

A BBC tájékoztatása szerint 2024-ben a kakaó ára történelmi csúcson van, és elérte az 5874 dollárt (kb. 2,1 millió forint) a New York-i nyersanyagpiacon. Már több mint két éve tart a csokoládé áringadozása, a drámai drágulás pedig most fogja alapjaiban megrengetni az édességgyártó ipart, aminek az árát a végén természetesen a vásárlók fogják megfizetni.

Az elmúlt szezonban a Swiss Platform for Sustainable Cocoa jelentése szerint közel ötmillió tonna kakaót állítottak elő világszerte. Ennek hatvan százalékát Elefántcsontparton és Ghánában termesztették, ezt követi Ecuador mindössze kilenc százalékos részesedéssel.

A kakaónak a kávéhoz hasonlóan nagy a kitettsége az éghajlat-változásra, a tradicionális kakaótermesztő régiók azonban lassan túlmelegednek, aminek 2050-re drámai következményei is lehetnek. A ghánai kakaótanács például már kongatja is a vészharangokat, előrejelzésük szerint

tizennégy éve nem volt olyan alacsony termésmennyiség, mint amit az idei évre prognosztizálnak.

Az ok azonban nemcsak a klímaváltozásban kereshető, hanem a csempészetnek is, amely csupán az elmúlt szezonban százötvenezer tonna kakaóveszteséget és hatszáz millió dolláros gazdasági kárt okozott az országnak. Ghánában ennek következtében számos feldolgozóüzem leállította a termelést.

Mindez odáig vezetett, hogy az Investopedia jelentése szerint tavaly az Egyesült Államokban tíz százalékkal emelkedett a csokoládé kiskereskedelmi ára, és várhatóan idén is folytatódni fog a drágulás.

(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty)

áremelkedés | csokoládé | kakaó

FOLYTASD EZZEL

Csak ekkor lehet kipróbálni a Bang & Olufsen csúcsmodelljeit Magyarországon

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom