Close
Nem tartják meg a megszokott időpontban a világ talán leghíresebb filmfesztiválját

Nem tartják meg a megszokott időpontban a világ talán leghíresebb filmfesztiválját

A koronavírus-járvány miatt két hónappal későbbre, júliusra halasztják a hagyományosan májusban tartandó cannes-i filmfesztivált – jelentették be a szervezők.

“Ahogy azt már múlt ősszel is jeleztük, a cannes-i nemzetközi filmfesztivál fenntartja magának a lehetőséget a dátumok módosítására az egészségügyi helyzet alakulásának függvényében. Ezért az eredetileg 2021. május 11. és 22. között tervezett fesztivál 2021. július 6. és 17. között lesz” – olvasható a közleményben.

Bár a világ egyik legjelentősebb filmes rendezvényét a járvány miatt 2020-ban a megszokott formájában nem tartották meg, a hivatalos versenyprogramba beválogatott ötvenhat alkotás,

köztük tizenöt elsőfilm listáját közzétették a szervezők.

Október végén egy jelképes háromnapos minifesztivált is rendeztek végül a Croisette-en, ahol a hivatalos versenyprogramba beválogatott ötvenhat alkotás közül négy játékfilmet mutattak be az alkotók jelenlétében, és a zsűri átadta a legjobb rövidfilmnek járó Arany Pálmát, valamint díjakat osztott a vizsgafilmek programjában. A filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programba egy magyar vizsgafilmet, Beleznai Márk Agapé című rendezői diplomafilmjét is beválogatták.

Az A kategóriás fesztiválok közül az idei első, a Berlinale már jelezte, hogy nem hagyományos módon nem rendezik meg a seregszemlét, és a fesztivált márciusra halasztották, a versenyt pedig az interneten rendezik meg a járvány miatt. A nagyközönség számára júniusban rendeznek majd vetítéseket a versenyprogram alkotásaiból.
A tavaly elmaradt cannes-i fesztivál zsűrielnökének felkért Spike Lee amerikai filmrendező egyébként májusban jelezte, hogy 2021-ben is hajlandó elvállalni a zsűrielnöki szerepet.

Mozizás egyedül és otthon

Van olyan filmes esemény, amelyet különleges körülmények között tartanak meg: például egyetlenegy ember vehet részt ezen a svéd filmfesztiválon, amelyet egy kis szigeten rendeznek. A koronavírus-járvány miatt egyébként harmadszor is elhalasztották az új James Bond-film, a Nincs idő meghalni bemutatását: október 8-án kerül a világ mozijaiba a film weboldalának bejelentése szerint. Addig is érdemes a streaming szolgáltatók kínálatát bújni, például a Netflixét, melyen valószínűleg ez most a legjobb dolog.

(Forrás: MTI, fotók: Unsplash, Pixabay)

FOLYTASD EZZEL
Műfenyő vagy igazi? Így lesz fenntarthatóbb a karácsony
Egy kicsit megint megkönnyeztük a Müpa karácsonyi kisfilmjét
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom