Close
Nem tartják meg a megszokott időpontban a világ talán leghíresebb filmfesztiválját

Nem tartják meg a megszokott időpontban a világ talán leghíresebb filmfesztiválját

A koronavírus-járvány miatt két hónappal későbbre, júliusra halasztják a hagyományosan májusban tartandó cannes-i filmfesztivált – jelentették be a szervezők.

“Ahogy azt már múlt ősszel is jeleztük, a cannes-i nemzetközi filmfesztivál fenntartja magának a lehetőséget a dátumok módosítására az egészségügyi helyzet alakulásának függvényében. Ezért az eredetileg 2021. május 11. és 22. között tervezett fesztivál 2021. július 6. és 17. között lesz” – olvasható a közleményben.

Bár a világ egyik legjelentősebb filmes rendezvényét a járvány miatt 2020-ban a megszokott formájában nem tartották meg, a hivatalos versenyprogramba beválogatott ötvenhat alkotás,

köztük tizenöt elsőfilm listáját közzétették a szervezők.

Október végén egy jelképes háromnapos minifesztivált is rendeztek végül a Croisette-en, ahol a hivatalos versenyprogramba beválogatott ötvenhat alkotás közül négy játékfilmet mutattak be az alkotók jelenlétében, és a zsűri átadta a legjobb rövidfilmnek járó Arany Pálmát, valamint díjakat osztott a vizsgafilmek programjában. A filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programba egy magyar vizsgafilmet, Beleznai Márk Agapé című rendezői diplomafilmjét is beválogatták.

Az A kategóriás fesztiválok közül az idei első, a Berlinale már jelezte, hogy nem hagyományos módon nem rendezik meg a seregszemlét, és a fesztivált márciusra halasztották, a versenyt pedig az interneten rendezik meg a járvány miatt. A nagyközönség számára júniusban rendeznek majd vetítéseket a versenyprogram alkotásaiból.
A tavaly elmaradt cannes-i fesztivál zsűrielnökének felkért Spike Lee amerikai filmrendező egyébként májusban jelezte, hogy 2021-ben is hajlandó elvállalni a zsűrielnöki szerepet.

Mozizás egyedül és otthon

Van olyan filmes esemény, amelyet különleges körülmények között tartanak meg: például egyetlenegy ember vehet részt ezen a svéd filmfesztiválon, amelyet egy kis szigeten rendeznek. A koronavírus-járvány miatt egyébként harmadszor is elhalasztották az új James Bond-film, a Nincs idő meghalni bemutatását: október 8-án kerül a világ mozijaiba a film weboldalának bejelentése szerint. Addig is érdemes a streaming szolgáltatók kínálatát bújni, például a Netflixét, melyen valószínűleg ez most a legjobb dolog.

(Forrás: MTI, fotók: Unsplash, Pixabay)

filmfesztivál | nyár | franciaország | időpont | új

FOLYTASD EZZEL

Regényzene készült az Utas és holdvilág című klasszikushoz

Így befolyásolja az energiaválság a magyarok idei karácsonyi költéseit

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram