Dani García sztárséffel beszélgettünk a gyerekkora ízeiről, golfról, Pep Guardioláról és természetesen frissen megnyitott étterméről, a BiBo Budapestről.
Megnyitott a BiBo Budapest
A spanyol sztárséf legkreatívabb koncepciója játékos gasztronómiai utazásra invitálja vendégeit: Madrid, London és Doha után Budapest szívében, mégis a város felett, a Dorothea Hotel Budapestnek is otthont adó épületegyüttes legfelső emeletén nyílik meg 2024. december 7-én a BiBo Budapest. A páratlan panorámával szolgáló, laza mégis elegáns rooftop bár és étteremben Dani García innovatív koncepciójához hűen a spanyol életérzés, valamint a séf utazásai során gyűjtött inspirációk találkoznak a magyar gasztronómia esszenciájával.
Kicsoda Dani Garcia?
Dani García marbellai születésű séf 2019-ben szerzett magának világhírnevet, amikor egy hónappal azután zárta be az éttermét, hogy az három Michelin-csillagot szerzett. Három csillagos étteremből Spanyolországban jelenleg tizenhat van, vagyis egy szűk elitbe került, ezért aztán globális szinten keltett megrökönyödést a lépése. Futballhasonlattal élve olyasmi ez, mintha egy csapat megnyerné a Bajnokok ligáját, majd feloszlatnák a kluboot. Dani García azonban nem vonult nyugdíjba, ellenben teljesen átalakította a gasztronómiai DNS-ét: brandek sorát hozta létre, amelyek magas színvonalat képviselnek, ugyanakkor közérthetőbbek, mint a Michelin-csillagos étterme volt. 2019 óta közel harminc éttermet nyitott meg Katar és New York között, jelenleg pedig egy étteremépítő birodalmat irányít, amely szorgosan terjeszkedik. A régióban először itt nyitott éttermet, ami Budapest rangját is emeli, egyértelműen jópont a magyar főváros számára, hogy egy ilyen jellegű nemzetközi vállalkozás elsőként itt vetette meg a lábát.
– Az Alelí májusban nyitott, az év végén pedig itt a második étterme, a BiBo. Rendszeres vendégnek mondhatjuk most már a magyar fővárosban?
– Szerintem már legalább ötször jártam Budapesten, első alkalommal hét-nyolc éve egy európai Michelin-gálán. Nagyon meglepett, hogy mennyire remek hely ez, és arra is rájöttem, hogy ez egy "food city", vagyis egy olyan város, ahol fontos a gasztronómia. Aztán jött az ajánlat, hogy nyissak egy étteremet és emlékeztem arra, hogy mennyire tetszett annak idején a város, és igent mondtam. Ez az étterem volt az Alelí, a Dorothea aljában, egy olasz étterem, amivel egyébként nagyon elégedett vagyok.
– Közel harminc étterme van a világ különböző pontjain. Egyszerre kell üzletembernek és séfnek lennie. Melyik szerep áll közelebb önhöz?
– Nagyon organikusan alakult így az életem. Én nem jártam egyetemre, a középiskola után egy gasztronómiai iskolába mentem. Napról napra tanultam meg az éttermi szakma alapjait. Idő kell ahhoz, hogy minden aspektussal tisztában légy. Ha üzletember vagy, nem gondolkozhatsz művészként. Ez nem könnyű, mert ha séf vagy, akkor művésznek tartod magad, hatalmas az egód, és nem akarod meghallani azoknak a véleményét, akik arról beszélnek, hogy nem vehetsz meg egy bizonyos tányérszettet vagy nem fér bele bizonyos alapanyagok használata. De aztán az ember megtanulja üzleti szempontból is figyelni a szakmáját. Nálam ez természetesen, organikusan alakult ki.
– Hogyan alakult ki a BiBo Budapest étlapja?
– Múlt héten nyitottuk meg a Leñát Barcelonában. Ott azt akartam, hogy egy olyan éttermünk legyen, ami autentikus barcelonai, amit a helyiek és turisták is tudnak szeretni. Amiben ott van a város, a hely szelleme. Itt ugyanez a helyzet. Helyi ízeket akartam, úgy, hogy az meg tudja lepni a budapestieket, és a külföldieket is egyaránt. Itt van például a gulyáskrokett. A krokett egy tipikus andalúziai fogás, rengeteg fajátja van, rengeteg módon el lehet készíteni. Egy magyarnak azért lehet érdekes, mert ilyen formában még nem evett gulyást, egy spanyolnak pedig azért, mert a kroketten keresztül ismer meg egy magyar specialitást. Kitalálni egy ilyen menüt nekem olyan, mint egy játék. Komoly játék, ez nem kérdés, de azért mégiscsak az. De ez a munkám, ez a feladatom, és nagyon élvezem.
– Nemrég Dubajban nyitott éttermet, múlt héten Barcelonában, most Budapesten. Mi a következő?
– A következő állomás Los Angeles. Amerikában már van éttermünk New Yorkban, és jövőre januárban nyitjuk meg Los Angelest, később pedig Miamit, úgyhogy eléggé amerikai évünk lesz. De lesznek nyitások Marbellában és Mallorcán is, nagyon sok munka vár ránk 2025-ben.
– Mennyire volt gyermekkorában meghatározó a gasztronómia? Volt séf a családban?
– Tökéletesen emlékszem a gyerekkorom ízeire. Anyám és a nagymamám minden nap főzött hétfőtől péntekig. Aztán szombaton kora reggel apámmal kimentünk a halpiacra halat venni, amit délelőtt elkészítettünk, ez volt a szombati ebéd. Aztán jött a vasárnap, amikor mindig étterembe mentünk. A családom szeretett főzni és étterembe járni. Nem voltak profi séfek, de mindig főztek! A családi ünnepeken mindig sok étel volt az asztalon. Ha olivaszezon volt, eltettünk olivát, ha csigaszezon, akkor csigát ettünk. Amikor a mandula ideje jött el, anyám remek mandulalevest főzött. Rengeteg csodás íz és emlék fűz a gyerekkoromhoz.
– Mi a helyzet a labdarúgással? Az Instagram oldalán több közös fotót is látni híres focistákkal, például Cristiano Ronaldóval, vagy Erling Haalanddal.
– A focit nagyon szeretem. Ha helyi csapatokról van szó, akkor szurkolhatnék a Marbellának vagy a Malagának. Csakhogy amikor gyerek voltam, apám egy katalán cégnél dolgozott és sokat járt Barcelonába, a nagybátyámtól pedig mindig kaptam Barcelona mezeket, úgyhogy az FC Barcelona lett a csapatom. Akkoriban a Barca nem volt olyan sikeres, mint most, mindenki a Realnak szurkolt. Amúgy sok Real Madrid-játékos a barátom, mert sokan járnak a madridi éttermembe. Sergio Ramos esküvőjén például én főztem. Most, hogy lett egy barcelonai éttermünk, így sok Barcelona játékos fordult már meg nálam, például Pedri, Gavi vagy Ferran Torres. Jordi Alba esküvőjén is én főztem, múlt héten pedig Pep Guardiolával találkoztam, felvettünk közösen egy podcastet. Fociról, ételekről, az életről beszélgettünk, nagyon jó volt. Pár napja Xavival ebédeltem, akivel rendszeresen találkozom. Pep és Xavi is nagyszerű emberek és nagyon szerencsésnek tartom magam, amiért ilyen legendákat nevezhetek a barátaimnak. Sok focista fordul meg az éttermeimben, Mbappé volt nemrég Madridban, de amúgy kedvelem Erling Haalandot is, aki üzleti partnerem is.
– A világ legtávolabbi pontjain vannak éttermei. Mennyit utazik egy évben?
– A feleségem orosz, a nagyobbik lányom Dubajban él, a kisebbik Londonban tanul. Én magam szinte folyton úton vagyok, úgyhogy elég nemzetközi most az életünk. A központunk Marbellán van. Ha öt hónapja kérdez, akkor azt mondtam volna, hogy jól vagyok, de most az év végére eléggé elfáradtam, úgyhogy várom a karácsonyt, hogy pihenhessek. Nyilván szeretem a munkám, de most jó lesz lazítani. Amikor lazítok, igyekszem golfozni, mert az tökéletesen kikapcsol. Semmi másra nem gondolok közben, teljesen megfeledkezem magamról. Én amúgy egy egyszerű ember vagyok, szeretek otthon lenni a családommal, a feleségemmel.
Kulináris koncepció hazai csavarral
A BiBo Budapest különlegessége, hogy a világhírű BiBo signature fogások és a séf utazásai során kóstolt nemzetközi ízek mellett az étterem étlapja hűen tükrözi Dani García kíváncsiságát a lokális gasztronómiai hagyományok iránt. Így a magyar étkezésben kiemelt figyelmet élvező levesek, az ízekben gazdag pörköltek, hazai borok és a kihagyhatatlan paprika egyaránt ihletként szolgáltak a világutazó séf számára.
A kifinomult konyhaművészeti tudással, kreatív alkotóvágyban, tisztelettel és jó arányérzékkel született fogások a spanyol és magyar ízek életigenlő fúzióját testesítik meg tökéletes harmóniában a nemzetközi hatásokkal – így hozva el Budapestre a csak a Dani Garcíára jellemző különleges gasztronómiai stílust, amely a világhírű séf kézjegyévé vált.
Dani García nyomán olyan új fogások születhettek meg, mint például a Kolbász Brioche chipotle paprikával és fürjtojással, a füstölt lazacos BiBo lángos, a Gulyás croquette, a friss burratával és bazsalikommal tálalt mangalica Paradicsomos húsgombóc, vagy a Patrícius Tokaji Aszú krémmel készült Spicces galuska. A desszertlap sztárja a mandulakrémes, narancsos fehércsokoládés Budapest moon.
Az étterem menüjét kóstolva és enteriőrjét látva nem kérdés, hogy a budapesti gasztronómiai szcéna nagyon erős versenyzővel gazdagodott. A BiBo aligha céloz Michelin-csillagokra, de az a megérzésünk, hogy az Alelíhez hasonlóan nagyon gyorsan ki fog alakulni a saját stabil vendégköre.
fc barcelona | michelin kalauz | bibo budapest | krokett | dani garcia | nagy sztori
Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva
–
Sulciová Silvia interjú
Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje
Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!