Európa egyik leggazdagabb országa nagyon várja a külföldi munkavállalókat

Dánia módosítja a jogszabályait annak érdekében, hogy több külföldi munkavállaló és diák jöjjön az országba.

A dán parlament több új törvénymódosítási javaslatot fogadott el, amelynek célja, hogy vonzóbbá tegyék az országot a külföldi munkavállalók és diákok számára. Az új jogszabály április elsején hatályba is lép.

Az új szabályok az éves fizetési minimumösszegre is vonatkoznak, amit 375 ezer dán koronában határozták meg. Emellett az eljárások is felgyorsulnak annak érdekében, hogy az álláskereső külföldiek könnyebben állhassanak munkába. Különösen igaz azokra a felsőfokú végzettséget megkövetelő negyven hiányszakmára, amelyek esetében szélesebb körben várnak jelentkezőket.

Többen pályázhatnak majd az úgynevezett Start-up Denmark programra is, amely kifejezetten a külföldi vállalkozókat célozza meg. A program keretében magánszemélyek és legfeljebb három fős csapatok kérhetnek tartózkodási engedélyt, ha start-up vállalkozásukat az országba viszik.

A dánul tanuló harmadik országbeli állampolgároknak is több lehetőségük lesz a tartózkodási engedély megszerzésére a diploma után, hiszen automatikusan megkapják azt egy hároméves időszakra .

Mint ismert, Dánia több szegmensben is komoly munkaerőhiánnyal küzd. Tavaly a dán vállalatok közel fele számolt be kihívásokról a munkaerő-toborzás során olyan munkakörökben, mint az informatikai, biotechnológiai/gyógyszerészeti és pénzügyi szektorban dolgozó mérnökök és szakemberek, de szintén jelentős a hiány orvosokból és ápolókból.

Amellett, hogy tárt karokkal várja Dánia a külföldieket, más szempontból is különleges az ország. Ebben a cikkünkben arról írtunk, hogy egy ötven évig titkolt, hidegháborús atombunkert nyitnak meg, itt pedig bemutatjuk, hogy fog kinézni a világ leghosszabb alagútja, amely Németországot és Dániát köti majd össze.

(Forrás: Schengenvisainfo, fotók: Getty)

Dánia | jogszabályváltozás | külföldi munkavállalók | munkaerőhiány

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom