Miért mászik egy női óriás erre a társasházra?

Prágán átautózva könnyen észre lehet venni egy különös épületet: egy jókora barna társasházat, aminek az egyik homlokzatát óriási női szobor öleli át, és mintha készülne megmászni. Utánajártunk, hogyan került oda ez a szobor, és pontosan mit is szeretne.

Már messziről látszik, így akár az autóból is könnyen lefényképezhető az a furcsa nőszobor, amit egy társasház oldalához illesztettek Prága Karlín negyedében. A környék egy gyorsan átalakuló egykori ipari terület: miután nincs messze a belvárostól, sokan szívesen költöznek oda, a mai igényeknek jobban megfelelő lakásokba, szintén korszerű szabadidős parkok mellé.

Mivel a negyed csak fokozatosan alakult át, megőrizte az eredeti léptékét, ugyanakkor felosztható két zónára: a modernista Invalidovna lakótelepre és a hagyományos városi tömbházakra. A mi házunk, a Fragment Apartments ennek a kettőnek a határán áll, ezért érthetően igyekszik egyensúlyt és harmóniát teremteni, és megadni a befejezettség érzetét.

A programnak pedig szerves része David Černý monumentális szobra is.

A nyitottság, az átjárhatóság és a közösségi terek fejlesztése a tervezés meghatározó szempontjai voltak, és ezért volt szükség jellegzetes műalkotásokra is – amilyen a 24 méter magas rozsdamentes acél nőalak, Lilith.

Černý szobra tehát fontos szerepet tölt be az épületnél, olyannyira, hogy a tervező Qarta architekti társszerzőként tünteti fel a projektben a szobrászt.

Lilith még meztelenül is 35 tonna, rendszeres időközönként elfordítja a fejét, és az alkotói szándék szerint a női egyenlőséget és függetlenséget hivatott szimbolizálni.

A 2022 októberében felállított szobor mellett még egy-egy, szintén hatalmas kéz és láb is támasztja a házat. Ezzel Černý reagált magára az épületre is, ami – ahogy a nevében is szerepel – ugyancsak fragmentált, mert a fent említett kétféle zóna metszéspontjává kellett válnia, emellett idomulnia kellett a trapéz alakú telek formájához is. A pixelszerű homlokzat is a várostömb fokozatos szétesésére utal; helyenként mintha egy kubista festményben sétálgatnánk.

A pixeles-lépcsőzetes kialakítás a környékre reagáló formanyelv mellett több praktikus célt is szolgál: a masszívabb alsó szintek kompenzálják a Rohanské nábřeží rohanó forgalmát, máshol viszont a tömb megnyílik a szomszédos Kaizl-gyümölcsöskertre és kilátást nyújt a Vítkov-hegyre.

Szintén segítette ez a forma optimalizálni a lakások és a belső udvar benapozottságát, és a töredezettségnek köszönhetően szemmagasságból emberibb léptékű az egész épület. Az egymásra stócolt dobozok játékos, dinamikus fény-árnyviszonyai szintén a korábbi ipari terület átalakulását tükrözik – sokszor szó szerint is.

A tavaly átadott Fragment Apartments 15 200 négyzetméternyi lakást és 2600 m² üzlethelyiséget kínál, és a lakosok mellett mindenki számára nyitott közösségi tereket és csendes belső udvart.

Černý egy hasonló, mégis nagyon más szobráról, a belvárosban lévő Kafka-fejről itt írtunk nemrég. A szobrász eddigi legismertebb alkotása híven tükrözi Kafka abszurd-groteszk világát: kinetikus szoborról lévén szó, az egykori író feje szétcsúszik-forog-összeáll, amikor minden egész óra elején 15 percre mozgásba lendülnek az elemei.

(Forrás: QARTA Architektura, fotók: BoysPlayNice)

szobor | qarta | david cerny | nagy sztori | építészet

FOLYTASD EZZEL

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Itt úgy alkotják meg az öltönyöd, mintha James Bondnak készítenék

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
A pihenés új értelmet nyer ebben az ötcsillagos szállodában
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom