Elkészültek az MDDÜ által indított első Design LAB program párosainak szériaérett alkotásai

Véget ért a Magyar Divat & Design Ügynökség által 2020 tavaszán indított első Design LAB inkubációs program, melynek keretében hét gyártó-tervező páros kapott támogatási keretet megálmodott termékeik megvalósításához.

A hat hónapos gyártási folyamatot követően több mint negyven különleges, nemzetközi színvonalú, szériaérett termék született, például a porcelánmázzal borított lámpakollekció, az otthon kényelmét biztosító irodai bútorcsalád, az ergonómiailag tökéletesre fejlesztett szék vagy az intelligens kutyaház, amely hiánypótló termékként jelenhet meg hazai és nemzetközi piacon egyaránt.

A Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) gyártásfejlesztési stratégiai pillérjének első állomásaként valósította meg a Design LAB inkubációs programot, melynek elsődleges célja a szektor szereplői közötti sikeres kollaborációk előmozdítása, valamint a hazai gyártói háttér erősítése és korszerűsítése volt. Mindezek mellett a program a gyártásfejlesztésre, az iparág versenyképességének növelésére és az ágazat exportjának ösztönzésére kívánt hatással lenni. A megvalósítást egy szakértői kerekasztal-beszélgetés előzte meg, mely során kiderült, hogy nagy igény mutatkozik olyan projektalapú kooperációkra, amelyekben a gyártók professzionalizmusa és a tervezők kreativitása versenyképes termékek formájában ölt testet.

Az MDDÜ az ágazati visszajelzéseket figyelembe véve, a VIA (Valorisation de l'Innovation dans l'Ameublement) francia dizájnintézet együttműködésével dolgozta ki az első Design LAB programot.

A pályázatra, illetve a programot megelőző Speed Dating kapcsolatépítő rendezvényre is hatalmas érdeklődés mutatkozott, összesen negyvenhárom tervező-gyártó páros nyújtotta be jelentkezését, akik közül hét páros kapott támogatási keretet termékeik megvalósításához. A hat hónapos kivitelezési folyamatot az MDDÜ gyárlátogatásokon keresztül kísérte figyelemmel, a program végén pedig minden páros prezentálta az elkészült kollekciójának darabjait. A szériaérettség kiemelten fontos szempont volt, hiszen ez képes igazi stabilitást nyújtani a gyártók és tervezők számára.

Az Árkossy Bútor Kft. és Horváth Máté együttműködésének köszönhetően létrejött Loop Bútorcsalád tizenkét különböző funkciójú, formatervezési szempontból egyedülálló, innovatív termékből áll. A tervezés során fontos szempont volt számukra a fenntarthatóság, így többek között újrahasznosított, valamint hulladékanyagot használtak.

 

A Varkoly Fiai Kft. és Horváth Máté a Match moduláris ülőgarnitúra-családot alkották meg, amelynek egyik különlegessége a kárpitozáshoz alkalmazott PET palackokból készült szövet és a párnák töltőanyaga, amely a gyártás során keletkezett habhulladékból állt össze.

A Micro-Licht Világítástechnikai Stúdió Leits Miklóssal működött együtt a Hommage lámpacsalád megalkotásánál. A projekt során olyan különleges elemeket használtak, mint az egyedileg készülő fényvető korong, vagy a porcelánmáz a lámpák felületén.

A Rotte Kft. és Kele Sára a Tangens Office Home irodabútorcsalád fejlesztésén dolgozott, és közös munkájuk révén tizenöt különböző, modulárisan összerakható, légies irodabútort alkottak. A bútorok az otthonokban kialakított home office környezeti komfortját hordozzák.

A Balaton Bútor Kft. Lakos Dániel tervezővel kiegészülve valósította meg a Tiles széket, amely egy teljesen új karakterű, síkokból és poligonokból építkező formaalkotáson alapul. Az ergonómiailag tökéletesre fejlesztett székek többszörösen görbült felülettel rendelkeznek.

A Tilia 2002 Bt. és Ulmann István olyan intelligens kutyaházat alkottak, amely funkcionális, esztétikus és önfenntartó is egyben. A létrehozott termék a Pet Flat nevet viseli, innovációs értéke pedig vitathatatlan, hiszen alkotásukat többek között napelemmel, külső és belső kamerával, valamint rejtett világítással látták el.

A Position Collective által tervezett és az Úri Lux Kft. által megvalósított Berri lámpacsalád megformálásának kiindulópontja a portfóliófejlesztés volt, az inspirációt pedig a hóbogyó növény adta. A termékek különlegessége a kivitelezés során használt egyedi faformáknak, valamint üvegpigmenteknek köszönhető.

"Elképesztő volt látni, hogy a megvalósítás során egyre nagyobb szerepet kapott a fenntarthatóság, legyen szó újrahasznosított textilekről vagy PET palackok feldolgozásáról. A gyárlátogatások alkalmával folyamatosan figyelemmel kísértük a megvalósításhoz vezető lépéseket, hat hónap elteltével pedig bátran kijelenthetjük, hogy olyan magas minőségű szériaérett termékek születtek, amelyek esetében kivétel nélkül megfigyelhető a funkcionalitás és az esztétika kiváló ötvözése. Ezek az egyedi, magyar tervezésű és gyártású termékek hazai és nemzetközi kiállításokon egyaránt megállják helyüket, hazánkat képviselve pedig nagyban hozzájárulnak az országimázs erősítéséhez" – mondta Bata-Jakab Zsófia, az MDDÜ vezetője.

Az MDDÜ nem csak a termékek fejlődését, hanem azok utóéletét is támogatni kívánja, ezért folyamatosan azon dolgoznak, hogy minél több hazai és – amennyiben a vírushelyzet engedi – nemzetközi kiállításon, valamint dizájnplatformon jelenhessenek meg Design LAB során született kiváló alkotások, ezzel is biztosítva a nemzetközi exportot és széles körű láthatóságot. A programban részt vevő párosok munkáját méltatja továbbá az is, hogy a VIA francia dizájnintézet felajánlotta, hogy a termékeket bemutatják a Paris Design Weeken, amely kivételes lehetőség számukra. Az alkotásokat látva több iparági szakember is felajánlotta, hogy szívesen tartana workshopot a párosoknak, többek között tőkebefektetés, illetve védjegyeztetés témában, amelyek kapcsán már folynak az egyeztetések.

A visszajelzések alapján, a gyártó-tervező párosok mind szakmailag, mind pedig üzletileg eredményesnek értékelték az első Design LAB programot, és bátran ajánlanák minden hazai iparági szereplő számára a pályázati lehetőséget. Emellett pedig kiemelték azt is, hogy értékes szakmai kapcsolatokat sikerült kialakítaniuk a programnak köszönhetően.

MDDÜ | design lab

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom